Kelový prívarok je jedlo, ktoré si vieme vychutnať počas celého roka, ale tak nejako sa nám spája s letom a prázdninami (asi preto, že v lete sa u nás jedávali hlavne zeleninové jedlá, sem-tam doplnené o nejakú mäsovú fašírku). Najčastejšie si k nemu opečieme dobrý špekáčik a podávame s domácim chlebom. Je to jednoduché, lacné a výdatné jedlo. Prívarok môže, ale aj nemusí byť zahustený múkou, to nechávame na vás.
Povedzme si však o prívarkoch niečo bližšie. Vedeli ste, že prívarky v minulosti patrili medzi základné jedlá sedliackych kuchýň Európy a naše územie nebolo výnimkou? Pripravil sa vždy plný hrniec, ktorý sa nad ohňom udržiaval teplý aj niekoľko dní, z ktorého potom jedla celá rodina. Občas sa doň prihodili ďalšie ingrediencie a tak vždy vznikol iný variant jedla. Prívarky sa dokonca spomínajú aj v Biblii, takže ide o skutočne veľmi starý pokrm.
U nás doma máme všeobecne k prívarkom pozitívny postoj. Milujeme zemiakový prívarok na kyslo (zemiaky na kyslo), v lete u nás nikdy nesmie chýbať tekvicový prívarok alebo baklažánový, na jeseň zase šošovicový, alebo prívarok zo žltého lúpaného hrachu či fazule.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na kelový prívarok budete potrebovať (cca 2 porcie):
4 hrste narezaného kelu
200 g zemiakov nakrájaných na kocky
1 cibuľu
hrsť na kocky nakrájanej slaniny
lyžičku rasce
pár guličiek nového korenie
2 bobkové listy
zeleninový vývar
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu masla
lyžicu múky (voliteľné)
A takto na to:
Na masle opečte slaninu a speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte rascu, nové korenie a bobkový list. Pridajte tiež kel, zemiaky a pod pokrievkou chvíľu duste. Osoľte a okoreňte, varte na miernom ohni a občas kel podlejte trochou zeleninového vývaru.
Keď sú kel a zemiaky dostatočne mäkké prívarok môžete zahustiť zátrepkou z múky s trochou zeleninového vývaru. Finálne dochuťte.
Prívarok môžete podávať s opečeným špekáčikom, prípadne s dusenými bravčovými kockami mäsa alebo s vajíčkom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)