iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

Celkom iné kapustníky

posted in: Hlavné jedlá | 0

Toto je recept, ktorý je v našej rodine odpradávna a už si nikto presne nepamätá odkiaľ ho máme, alebo ako vznikol. Ale je strašne fajn. Viem, že takéto placky piekla už naša babka a možno aj jej babka a možno aj babka jej babky. Vždy sme ich volali kapustníky, ale ako iste viete, takto sa zvykne nazývať celkom iné jedlo, ktoré ale s našim receptom nemá nič spoločné. Tie naše kapustníky sú tak trochu klasické zemiakové placky, do ktorých cesta je zamiešaná surová kyslá kapusta a riadna dávka slaniny. A ja ich mám najradšej takto v zime, lebo práve k chladným dňom kyslá kapusta, so všetkými jej vitamínmi, patrí. Veľa času vám nezaberú a som si istý, že si ich budete pripravovať pravidelne.

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

kosik

Na naše kapustníky budete potrebovať (cca. 10 kusov):
1/2 kg zemiakov
1/2 kg kyslej kapusty
3 lyžice hladkej múky
menšiu cibuľu nadrobno nakrájanú
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 vajce
kúsok slaniny pokrájanej na kocky
lyžicu bravčovej masti
čerstvo mleté čierne korenie
lyžičku majoránky
soľ

 

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

A takto na to:

  • Postup je v podstate rovnaký ako pri klasických zemiakových plackách. Očistené zemiaky najemno nastrúhajte alebo rozmixujte, zmiešajte s múkou, slaninou, cibuľou, cesnakom a jedným vajíčkom. Pridajte precedenú kyslú kapustu. Vodu z kapusty, tzv. juhu pokojne vypite. Je to vitamínová bomba! Dochuťte majoránkou, soľou a čiernym korením a vyprážajte asi 10 centimetrové placky na masti dozlatova. Podávať ich môžete čisté alebo s kyslou smotanou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

iné kaustníky, zemiakové placky, kyslá kapusta

Kamil

Vaše komentáre