Sezóna zavárania je tu! Iste s nami budete zajedno, že v zimných mesiacoch neexistuje nič lepšie ako zájsť do špajzky, pivnice, komory a vyberať z domácich zaváranín. Domáce džemy, kompóty, čalamády, kyslé uhorky, lečo,… Preplnené police domácimi poctivými výrobkami, ktoré hrajú všetkými farbami. Myslieť na to musíte už teraz. Každé ovocie, zelenina majú svoju sezónu. Vtedy sú najchutnejšie, najšťavnatejšie, no proste najlepšie.
U nás doma začína každý rok sezóna zavárania jahodami. A keďže sa z nás každým rokom stávajú lepší a lepší pestovatelia, ozvláštnili sme svoju záhradku o rebarboru. Kyslastá rebarbora a sladučké prezreté jahody, to je tá najlepšia kombinácia nie len v koláčoch, ale aj v džeme. Uľahčiť si prácu v kuchyni nie je cudzie nikomu. My tiež nie sme výnimkou. A tak sme siahli po želírovacom cukre Extra od Dr. Qetker. Okrem toho že ovocie vďaka tomuto želírovaciemu cukru rýchlejšie zmäkne, nie je potrebné ďalšie zaváranie. Po uzatvorení viečka na pár minút otočíte pohár hore dnom a hotovo. Jahodovo-rebarborový džem môže putovať rovno do špajzky. Použili sme polovičnú dávku cukru ako je v návode. Máme radi menej sladké a nepresladené džemy. Preto ak holdujete sladšej verzii, pokojne dajte plnú dávku cukru, t.j. 4 balenia.
K domácemu džemu sme si pre vás pripravili aj raňajkový recept na dolky. Ten sme nijako neupravovali ani nevylepšovali. Je to osvedčený recept, ktorý po celé roky pripravovala naša babka. Babka Zuzka vedela napiecť tie najlepšie dolky na svete. A pečený bôčik, ale o tom inokedy. Až po rokoch sme zistili, že jej kuchárske umenie, okrem iného, pochádzalo z jednej z najobľúbenejších kuchárskych kníh tej doby.
Autorkou knihy Múčniky je Mária Hajková. Knihu sme objavili v babkinej knižnici a jej obsah je až fascinujúci. Dozviete sa z nej napríklad, čo znamená kysnutie pod vodou, ako pripraviť vyprážané múčniky, krémy, kysnuté cestá a omnoho viac. Mimochodom, kniha obsahuje presne 830 receptov na múčniky! Kam sa hrabú dnešné kuchárske knihy, však? Ale aby sme neodbiehali od témy… Nech sa páči, recept na jahodovo-rebarborový džem a najlepšie dolky na svete.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s Dr.Oetker
Na jahodovo-rebarborový džem budete potrebovať:
4 kg čerstvých jahôd
1 kg rebarbory
2 vanilkové struk
2 ks želírovací cukor Extra 2:1 Dr. Qetker (500 g)
Na dolky budete potrebovať (4 porcie):
500 ml plnotučného mlieka
60 g práškového cukru
5 g sušeného droždia (15 g čerstvého droždia)
2 vajcia
štipku soli
400 g hladkej múky
maslo na vymastenie panvice
A takto na to:
Pripravte jahodovo-rebarborový džem. 3 kg jahôd a 1 kg rebarbory očistite a nakrájajte nadrobno. Takto pripravené ovocie zasypte dvoma baleniami želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Qetker, premiešajte, a varte, kým ovocie úplne nezmäkne. Ak je to potrebné odoberajte prípadnú penu. Pridajte semiačka z dvoch vanilkových strukov, džem rozmixujte tyčovým mixérom a tesne pred ukončením varenia pridajte do hrnca s džemom posledné kilo očistených, nakrájaných jahôd a nechajte prevrieť.
Džem ihneď prelejte do sklenených pohárov, viečko dobre uzatvorte a otočte dnom nahor asi na 5 minút.
Pripravte dolky. Mlieko, cukor, droždie, soľ a vajcia dobre zamiešajte, po troche pridávajte múku a stále dobre miešajte. Cesto prikryte utierkou a nechajte 40 minút odpočívať. Dolkovú formu predhrejte, jamky vymastite rozpusteným maslom a do každej jamky dajte asi lyžicu cesta. Pečte po oboch stranách na nízkom plameni tak, aby vo vnútri neostali surové. Upečené dolky spájajte jahodovo-rebarborovým džemom, pocukrujte a dozdobte čerstvými jahodami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)