Máme tu pre vás jahodovú bombu. Skúšala som už nesmierne veľakrát pripraviť perfektný jahodový krém, ktorý by mal jasne ružovú farbu a výdatnú jahodovú chuť. Po mnohých, mnohých pokusoch sa mi to nakoniec podarilo. Čerstvé jahody majú ohromné množstvo šťavy. Ak ich primiešate do krému, ten bude vodnatý. Okrem toho by ste do krému museli primiešať veľké množstvo jahôd, ale sýtu ružovú farbu by ste aj tak nedosiahli.
Preto v tomto recepte siahneme okrem čerstvých aj po lyofilizovaných jahodách. Tie majú bohatú chuť a konzistencii krému nijako neublížia. Lyofilizované ovocie sa v poslednej dobe teší veľkej obľube a nie je žiaden problém ho zohnať. Lyofilizácia je proces sušenia mrazom. Ovocie sa tak suší v celku. Pri tomto spôsobe sušenia dochádza len k minimálnej strate vitamínov, minerálov a ovocie si zachováva plnohodnotnú chuť a arómu. Určite sa ho nezľaknite.
Okrem toho tu nájdete recept na nadýchaný kakaový korpus, ktorý výborne ladí so sladkým smotanovo-jahodovým krémom. Tak poďme na to.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na jahodovú tortu budete potrebovať (priemer 17 cm):
7 bielkov
180 g kryštálového cukru
5 žĺtkov
50 g slnečnicového oleja
115 g polohrubej múky
60 g kakaa holandského typu
1 a 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
Na prípravu krému budete potrebovať:
50 g lyofilizovaných jahôd
150 g bielej čokolády callebaut
700 g mascarpone
350 g čerstvých jahôd
A takto na to:
Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Bielka šľahajte a keď sa na metličke začne tvoriť špička, postupne pridávajte cukor. Samostatne vyšľahajte žĺtka, do ktorých postupne prilievajte olej. Žĺtkovú zmes prelejte do bielok a stierkou zľahka premiešajte. Na záver po častiach pridávajte preosiatu zmes múky, kakaa a sódy. Opäť zľahka premiešajte tak, aby si cesto zachovalo nadýchanosť. Tri tortové formy vysteľte papierom na pečenie, cesto do nich rovnomerne rozdelte. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Cesto by sa po upečení nemalo na špajlu lepiť. Po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút vo forme oddychovať, až potom ho vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
Medzi tým si pripravte smotanovo-jahodový krém. Bielu čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli na miernom ohni a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Miska s čokoládou sa nesmie dotýkať vriacej vody. Lyofilizované jahody rozmixujte na jemný prášok. Mascarpone vytiahnite z chladničky minimálne dve hodiny pred prípravou krému, aby sa pri miešaní s čokoládou nezrazilo. V jednej mise zmiešajte mascarpone, čokoládu a jahodový prášok. Krém rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu rozotriete na korpusy, druhá nám poslúži na obalenie celej torty.
Na tortový stojan položte prvé cesto, potrite ho polovicou z prvej časti krému, posypte čerstvými na drobno nakrájanými jahodami. Preložte druhé cesto a proces opakujte. Navrch položte posledné, tretie cesto. Stierkou alebo príborovým nožom nanášajte druhú časť krému. Aby na povrchu nebolo vidieť kúsky tmavého cesta, obaľujte tortu na dva razy. Po nanesení prvej tenkej vrstvy nechajte tortu na 10 – 15 minút zachladiť. Až potom naneste zvyšný krém. Tortu dozdobte čerstvými jahodami, čím viac tým lepšie. A teraz už len vychutnávajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)
–