Jablkový koláč Linzerka

Jablkový koláč Linzerka

posted in: Leto, Sladký život | 0

Na našej záhrade máme jeden starý strom. Je to jabloň odrody Priesvitné letné, ale každý tieto jablká pozná pod názvom Jakubky. Ide o jablká, ktoré dozrievajú už od polovice júla a ich úroda je vždy bohatá. Liezť na strom netreba, táto odroda je náchylná na skoré opadávanie a tak stromom stačí trochu zatriasť a pohodlne zo zeme pozbierať sladkokyslé plody. Časť spotrebujeme, ďalšiu časť si mamka strúha a zavára na zimné mesiace. Pohodlne sa z nich dajú pripraviť aj rôzne ovocné výživy a, samozrejme, koláče. A aký je náš úplne najviac najobľúbenejší jablkový koláč? Linzerka!

Je to geniálny letný koláčik, koláč starých mám, ktorý k nášmu letu neodmysliteľne patrí. Ak máte nadúrodu jabĺk a rozmýšlate čo s nimi poďte si ho s nami pripraviť. Verte nám, ani na malú chvíľu nebudete ľutovať a vaša rodina si ho zamiluje. Linzerka sa perfektne uplatní nielen ako dezert, ale aj ako olovrant alebo sladká večera. A nezabudnite si k nemu pripraviť dobrý čaj.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Jablkový koláč Linzerka

kosik

Na jablkový koláč Linzerka budete potrebovať (rozmer plechu 35 x 25 cm):
Na prípravu cesta:
420 g hladkej múky
180 g práškového cukru
250 g masla
2 žĺtka
1 vajce
1 balíček kypriaceho prášku (12 g)
1 balíček vanilkového cukru (20 g)
Na prípravu náplne:
1 kg očistených a nastrúhaných jabĺk
1 balíček vanilkového cukru (20 g)
1 balíček škoricového cukru (20 g)
80 g mletých vlašských orechov

A takto na to:

Pripravte cesto: do kuchynského robota s nástavcom nožov vložte všetky ingrediencie na cesto. Rozmixujte, preložte cesto z misy, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke. Cesto potom rozdeľte na dve rovnaké časti a vyvaľkajte na rozmer plechu. Plech vysteľte papierom na pečenie a vložte doň prvý plát cesta. Ten popichajte vidličkou a posypte polovicou mletých orechov. Nastrúhane jablká zmiešajte s vanilkovým a škoricovým cukrom a rovnomerne rozotrite po ceste. Posypte druhou časťou orechov. Na vrch položte druhý plát rozvaľkaného cesta a tiež popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre