Ak by som chcela veľmi stručne opísať, čo ponúka tento recept, nepotrebovala by som viac slov ako: jablko, škorica, slaný karamel. Luxusnejšiu kombináciu chutí si hádam ani neviem predstaviť. Ak by som sa raz mala predviesť v coolinárskom umení, tak by som asi siahla po tomto recepte. Nemáte totiž na ňom čo pokaziť, výsledok vyzerá úžasne a ja osobne nepoznám ani jedného človeka, ktorý by tejto kombinácii chutí odolal.
Na jablkové tartaletky budete potrebovať (8ks):
85 g masla izbovej teploty
120 g hnedého cukru
120 g krupicového cukru
1 vajce
1 lyžičku vanilkového extraktu
240 g hladkej múky
1 lyžicu škorice
1 lyžicu jedlej sódy
2 lyžičky kukuričného škrobu
Na náplň budete potrebovať:
2 jablká
1 lyžičku škorice
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžice masla
a na omáčku zo slaného karamelu budete potrebovať:
230 g kryštálového cukru
2 lyžice medu
2 lyžice vody
130 ml 33% smotany
¾ lyžičky hrubej soli
2 ½ lyžice masla
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
A takto na to:
- Predhrejte rúru na 175 stupňov. Maslo spolu s cukrami mixujte v stredne veľkej mise, kým nevznikne svetlá, nadýchaná pena. Pridajte vajce, vanilku a opäť mixujte. Nakoniec prisypte múku, škoricu, sódu, škrob a poriadne premiešajte.
- Z cesta tvarujte guličky a plnte nimi formičky. Najlepšie je použiť formičky s odoberateľným dnom, alebo bez dna. Cesto sa tak po upečení jednoduchšie vytláča. Ja som použila nerezové formičky s priemerom 8 cm bez dna. S množstvom cesta to nepreháňajte, v rúre sa ešte nafúkne. Pri stláčaní cesta si pomôžte pohárom, alebo prstami. Pečte 10 – 12 minút. Dávajte pozor, aby ste cesto nepresušili. Po upečení vyberte, nechajte 5 minút postáť a vytiahnite z formičiek. Nafúknutý stred misiek stlačte prstami. Budete potrebovať priestor na karamelovú omáčku a jablká.
- Pripravte si omáčku zo slaného karamelu. V jednej nádobe zahrejte smotanu, maslo a soľ, až kým sa maslo úplne nerozpustí. Smotana nemá vrieť. Odstránte ju z tepla a pridajte vanilkový extrakt. Medzi tým nechajte v druhej nádobe skaramelizovať cukor, med a vodu. Keď cukor naberie jantárovú farbu, vlejte do neho zahriatu smotanu a metličkou rýchlo miešajte. Opäť platí, pri výrobe karamelu si dávajte pozor, je mimoriadne horúci!
- Jablká očistite a nakrájajte na kocky. V panvici roztopte maslo, pridajte cukor, škoricu a jablká duste 10 – 15 minút. Naplňte nimi mištičky a zalejte ešte teplým slaným karamelom.
- Tieto skvelé jablkovo škoricovo karamelové tartaletky vydržia v chladničke 2 až 3 dni. Ale najlepšie chutia ešte teplé.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu