Išelské tortičky sú rakúskou cukrárskou špecialitou. V roku 1958 ich na svetovej výstave v Bruseli predstavil hlavný cukrár cukrárne Zauner z kúpeľného mestečka Bad Ischl, Richard Kurth. Existuje niekoľko verzií tohto lahodného dezertu. Pôvodný recept obsahoval dve kolieska z krehkého cesta, čokoládovú náplň, kakaovú polevu a posyp z pistácií. Vo vianočnej verzii tohto dezertu sa do cesta na sušienky pridávajú orechy a okrem krému sa plnia kyselkavým džemom.
Dnes sa už ale stretneme s ďalším množstvom variácií, keď sa Išelské tortičky plnia napríklad orechovým alebo kávovým krémom a polieva sa iba vrchná sušienka.
My sme siahli po klasickejšej verzii. V recepte nájdete, ako pripraviť krehučké orechové sušienky a čokoládovo-maslový šľahaný krém s troškou rumu. Pridali sme aj ríbezľový džem, čokoládovú polevu a posyp z pistácií. Išelské tortičky by mali mať priemer 5 až 8 cm. Naše majú 6,5 cm priemer, ale pokojne si ich urobte menšie. V našej verzii sa môžu podávať ako plnohodnotný vianočný monodezert. A ich chuť? Sú naozaj fantastické. Vyskúšajte a uvidíte sami.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na Išelské tortičky, sušienky budete potrebovať (priemer 6,5 cm 14 párov):
140 g hladkej múky
70 g mandľovej múky
70 g práškového cukru
140 g studeného masla
štipku soli
1 čajovú lyžičku mletej škorice
Na čokoládový krém budete potrebovať:
60 g horkej čokolády
150 g masla izbovej teploty
30 g práškového cukru
1 polievkovú lyžicu rumu
Na dokončenie budete potrebovať:
kyselkavý džem
horkú čokoládu na polevu
sekané pistácie na posyp
A takto na to:
Pripravte sušienky. Do misy navážte všetky suroviny a rukou ich riadne vymiešajte, až sa všetky ingrediencie spoja. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho v chladničke 30 minút.
Medzitým si pripravte čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu a nechajte ju trochu vychladnúť. V mise vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do jemnej peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a opäť šľahajte. Krém nechajte bokom.
Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do výšky 2 mm a vykrajujte kolieska. Tie ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 stupňov 8 až 10 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte sušienky vychladnúť.
Na jednu sušienku naneste do stredu trochu džemu, pomocou hladkej zdobiacej špičky naneste čokoládový krém a priložte druhú sušienku. Takto pospájajte všetkých 14 párov Išelských tortičiek a nechajte v chladničke vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s troškou oleja. Polejte, alebo namáčajte tortičky do čokolády a posypte nasekanými pistáciami. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste dva až tri týždne.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)