Jedlo ako od babičky! Husacie prsia, dusená červená kapusta a dobrá zemiaková lokša. Jesenné jedlo ako lusk, nie je tak? Veď všetci dobré poznáme jesenné husacie a kačacie hody. Skutočne, takéto jedlo sa na toto ročné obdobie veľmi hodí, ale priznáme sa, že kačacie a husacie jedlá si pripravujeme prakticky počas celého roka. Milujeme hlavne stehná a prsia v kombinácii s dusenou červenou kapustou a dobrou knedľou, najčastejšie so zemiakovou, parenou alebo karlovarskou. Ale tentokrát sme sa rozhodli pre absolútnu slovenskú klasiku a to lokše. Pripraviť ich je hračka a zmena občas nezaškodí.
A ako inak, ani pri tomto jedle nesmelo chýbať dobré víno. K husacine sa výborne hodí Frankovka modrá od značky Slovenské vinice a tak sme siahli po nej. A nielen to, pridali sme ju aj do kapusty.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice
Na husacie prsia s lokšami a červenou kapustou budete potrebovať (porcia pre 2 osoby):
Mäso a červená kapusta
2 ks husacích pŕs
1 menšiu hlávku červenej kapusty
1 červenú cibuľu
1 dcl suchého červeného vína (frankovka modrá)
1 lyžicu masla
1 lyžicu cukru
šťavu z 1 citróna
1 lyžičku rasce
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
a na lokše:
600 g zemiakov uvarených v šupe (ideálne deň predom)
200 g hladkej múky
pol lyžičky soli
A takto na to:
Na masle si do sklovita usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rascu, cukor a nadrobno nakrájanú červenú kapustu a pár minút karamelizujeme. Osolíme a okoreníme, pridáme citrónovú šťavu, podlejeme vínom a dusíme asi 40 minút. Samozrejme, občas je potrebné pri dusení kapustu kontrolovať a podlievať trochou vody, aby sa nepripálila. Vo finále ešte kapustu dochutíme podľa svojich preferencíi, pridáme cukor alebo citrónovú šťavu.
Lokše sú skutočne veľmi jednoduché. Očistené zemiaky si najemno nastrúhame, pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto a rozdelíme ho na osem častí. Z jednotlivých častí potom vyvaľkáme placky o veľkosti klasickej palacinky. Lokše potom opekáme z každej strany na suchej hrubostennej panvici na miernom ohni. Hotové lokše potierame husacou alebo kačacou masťou a ukadáme ich na seba.
Husacie prsia dobre osolíme a okoreníme. Opekáme ich na miernom ohni na panvici zo strany kože. Mäso je dobré klásť ešte na studenú panvicu, koža sa lepšie vypečie. Husaciu masť priebežne odoberáme. Môžete si ju odložiť a použiť neskôr, napríklad natrieť na chlieb. Keď je koža upečená do chrumkava prsia preložíme do pekáča mäsom dole a dopekáme v rúre pri teplote 160 stupňov asi 8 minút. Samozrejme, záleží od veľkosti samotných pŕs.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)