Sezóna húb je konečne tu. Teplé noci a vlhkosť im veru prajú. My máme huby veľmi radi, hocijaké a tiež na akýkoľvek spôsob. Skvelé chutia v polievkach či obyčajnej praženici. A výborne fungujú aj v rizote. Najčastejšie sa u nás vyskytujú hríby, kuriatka (pravé tie su geniálne v miešaných vajíčkach), hliva alebo (klasika) šampiňóny. V dnešnej dobe však už nie je žiadny problém dostať sa k exotickejším druhom húb a tak nedávno u nás v chladničke pristáli aj shimeji alebo shiitake. Práve s druhými menovanými sme pri tomto recepte pracovali. Hubové rizoto však znesie akékoľvek huby, ktoré máte po ruke. Skvelé vyniknú aj spomínane hríby alebo kuriatka. Fantázii sa však medze nekladú. Btw. tento recept je naozaj fusion cuisine. Spojili sme totiž talianske rizoto s azijskými hubami a skvelým slovenským vínom. :)
TIP: recept si môžete prispôsobiť a použiť rôzne druhy byliniek. Tymián sa bude fakticky skvele hodiť. Svoje čaro má aj šalvia. A ešte jeden tip, Bedle jedlé (vysoké) nasušte a pomeľte na prach. Získate tak skvelé hubové korenie. Stačí ho potom pridať do zeleninového vývaru a razom sa zmení na hubový. Ten potom použite pri príprave rizota.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice
Na hubové rizoto budete potrebovať (2 porcie):
100 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
250 g čerstvých húb (my sme použili shiitake)
1 šalotku
250 ml vývaru (ideálne hubového, dobre funguje aj zeleninový alebo kurací)
100 ml bieleho vína Devín
50 g masla
25 ml sójovej omáčky
veľká hrsť na drobno narezného póru (biela aj zelená časť)
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
petržlenovú vňať na dozdobenie
A takto na to:
Na polovici rozohriatého masla jemne orestujte na drobno nasekanú šalotku a pór. Pridajte huby a restujte asi 10 minút. Keď huby dostatočne skaramelizujú zalejte ich sójovou omáčkou (je nám jasné, že bežne sa pri príprave rizota sójovka nepožíva, tu však funguje naozaj skvele), dobre premiešajte a pridajte neumytú ryžu a restujte ešte minútu. Podlejte bielym vínom. Chvíľu povarte kým sa víno nezredukuje. Ryžu osoľte a okoreňte. Jemne podlievajte horúcim vývarom vždy tak, aby bola ryža len jemne zaliata.
Varte asi 18 minút na miernom ohni, občas premiešajte a podlievajte trochou vývaru. Konečná konzistencia by mala byť krémová. Na záver do rizota vmiešajte druhú polovicu masla a pridajte nadrobený nastrúhaný syr. Podávajte posypané peržlenovou vňaťou a s pohárom bieleho vína. My sme tentokrát zvolili Devín zo Slovenskýh viníc, ktorý nám doslova učaroval. Víno sa výborne hodí nielen k rizotu, ale aj k jedlám z morských špecialít a k jedlám zo sladkovodných rýb. Ďalej k hovädziemu mäsu a teľaciemu.
Hubové rizoto je naozaj komfortné jedlo pre celú rodinu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)