Hubová máčanka

Hubová máčanka

Hubová máčanka (alebo mačanka) je jedlo pochádzajúce zo severovýchodného Slovenska, ktoré však v rôznych obmenách nájdete aj v ďalších regiónoch, čo zaiste súvisi s veľkosťou krajiny a častým sťahovaním sa. Zaručene pravý recept na máčanku neexistuje; aj v susediacich dedinách môžete v recepte nájsť veľké odlišnosti. Niekde je hubová máčanka pripravovaná s mäsom alebo údeninou, inde si vystačia len s hubami. Zahusťuje sa múkou, niekde sa používa sladká a inde zase kyslá smotana. Čo rodina to originálny recept. Koniec koncov o veľkej rozmanitosti receptov na máčanku sa môžete presvedčiť napr. tu.

Naša máčanka je taká tá pôstna, pripravuje sa len z húb a s použitím šťavy z kyslej kapusty, tzv. jušky. Priznáme sa, že už dlhšie sme ju doma nemali, ale keďže tento rok máme svoju vlastnú kvasenú kapustu a od kamaráta kopec sušených lesných húb bola to ideálna príležitosť pripraviť si ju a tak mať možnosť predstaviť aj vám recept na toto tradičné jedlo.

Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky buď nadrobí alebo aspoň namáča. Pôstna hubová máčanka je v mnohých rodinách aj súčasťou štedrovečerného menu.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na hubovú máčanku budete potrebovať (pre 4 osoby):
veľkú hrsť sušených lesných húb
1 liter šťavy z kvasenej kapusty (jušky)
1 menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
3 guľôčky nového korenia
250 ml kyslej smotany
250 ml sladkej šľahačkovej smotany
4 lyžice hladkej múky
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Sušené huby namočte do studenej vody aspoň hodinu pred varením. Odoberte šťavu z kyslej kapusty, podľa jej kyslosti ju môžete zriediť aj s vodou. Huby sceďte, ale pokojne môžete použiť aj vodu z nich a dajte ich variť do šťavy z kyslej kapusty spolu s bobkovým listom a novým korením asi na 30 minút. Kyslé prostredie zabezpečí, že huby nebudú úplne mäkké. Tento postup máme radi my, samozrejme, ak preferujete mäkšie huby dajte ich variť do menšieho množstva osolenej vody tiež s bobkovým listom a novým korením a až po ich zmäknutí k nim pridajte jušku.

Kyslú a sladkú smotanu zmiešajte, pridajte trochu horúcej šťavy, v ktorej sa varia huby, pridajte hladkú múku a dobre rozmiešajte. Zmes vlejte k hubám a povarte, dosoľte a dokoreňte. Množstvo múky si, samozrejme, môžete prispôsobiť podľa toho akú hustotu máčanky preferujete.

Hubovú máčanku podávame s opraženou cibuľkou a dobrým chlebom. V niektorých rodinách sa prelieva aj rozpusteným maslom, či opraženou slaninkou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Hubová máčanka

Hubová máčanka

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)