Hruškový koláč je nie len sezónny, ale rozžiari každý (aj sviatočný) stôl, a to bez väčšej námahy. Celý recept na hruškový koláš pozostáva z troch častí: príprava cesta, pošírovanie hrušiek a šľahanie šľahačky. Aby ste prípravu tohto dezertu zvládli čo najrýchlejšie, začnite prípravou cesta. Cesto je kvôli hruškovému pyré a orieškom pomerne sýte a trochu hutné. Je príjemne okorenené škoricou a kardamómom, ktoré sa k hruškám náramne hodia. Následne pripravte pošírované hrušky. My sme hrušky pošírovali vcelku. Ak chcete celý proces urýchliť, nakrájajte hrušky na menšie časti. Budú hotové o čosi skôr. Pošírovanie je spôsob úpravy jedla, kedy sa suroviny pripravujú tesne pod bodom varu a tekutina v ktorej sa pripravujú je rôzne ochutená. My sme ju ochutili vanilkou, škoricou a medom.
Ak sa rozhodnete náš hruškový koláč vyskúšať, pošírovanie ovocia nevynechávajte. Okrem toho, že takéto ovocie dodá vo výsledku vášmu koláču istú honosnosť a perfektnú chuť, získate pošírovaním aj nálev, ktorý viete využiť na zvlhčenie cesta, alebo ako teplý sladený nápoj. Samotné pošírované hrušky s trochou zmrzliny a šľahačky môžu byť parádnou obmenou tohoto dezertu.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na hruškový koláč budete potrebovať (priemer 20 cm):
300 g očistených hrušiek
2 malé vajcia
120 g kryštálového cukru
150 g hladkej múky
60 g nasekaných vlašských orechov
1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
200 ml 33% smotany na šľahanie
20 g práškového cukru
50 g čokolády
30 g lieskových orieškov
Na pošírované hrušky budete potrebovať:
3 stredne veľké hrušky
1 vanilkový lusk
citrónovú šťavu
500 ml vody
1 ks celej škorice
50 g medu
A takto na to:
Pripravte cesto. Očistené hrušky nakrájajte na kocky. Hrušky spolu s troškou masla a lyžičkou cukru karamelizujte na panvici, potom prilejte trochu vody a duste, dokým nezmäknú. Mäkké hrušky nechajte vychladnúť a rozmixujte ich na hruškové pyré.
Ručným mixérom vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte hruškové pyré, múku, sódu, kypriaci prášok, koreniny a opäť rozmixujte. Cesto prelejte do formy s priemerom 20 cm. Pečte pri teplote 170 stupňov 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto vychladnúť.
Zatiaľ si pripravte pošírované hrušky. Očistené hrušky potrite citrónovou šťavou aby nehnedli. Vodu s vanilkovým luskom, celou škoricou a medom priveďte k varu a potom ju stiahnite na nižší stupeň, tesne pod bod varu. Do vody ponorte hrušky a pošírujte ich, dokým trochu nezmäknú a nenasiaknú všetky chute. Takto pripravené hrušky vytiahnite z nálevu a nechajte ich vychladnúť. Nálev zredukujte na polovicu.
Šľahačku vyšľahajte s práškovým cukrom, čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a nasekajte lieskové orechy.
Cesto preložte na tortový stojan, potrite ho trochou nálevu z pošírovaných hrušiek a šľahačkou. Nakoniec dozdobte rozpustenou čokoládou, orieškami a pošírovanými hruškami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)