Hovädzie na hrášku je retro recept, ktorý sa často pripravoval v školských jedálňach a závodných kuchyniach. Hovädzie mäso nakrájané na kocky alebo pásiky sa pomaly dusí vo vlastnej šťave a na záver sa k nemu pridá poriadna porcia hrášku. Štandardnou prílohou k tomuto jedlu je potom ryža, slovenská ryža alebo aj tarhoňa. Čo zvolíte vy je, samozrejme, len a len na vás. My si hovädzie na hrášku pripravujeme hlavne v lete, ani nevieme prečo. Ale k letu sa nám fakt mimoriadne hodí. Jedlo na záver dochucujeme s trochou laku z kyslých uhoriek. Ten dodá mäsku veľmi zaujímavú chuť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na hovädzie na hrášku budete potrebovať (4 porcie):
500 g hovädzieho mäsa
1 cibuľu
lyžicu paradajkového pretlaku
malý hrnček hrášku
lyžičku mletej červenej papriky
lyžičku mletej rasce
bobkový list a nové korenie
strúčik cesnaku
hrnček hovädzieho vývaru na podlievanie
(pre koncentrovanejšiu chuť demi glace + vývar)
trochu laku z kyslých uhoriek podľa chuti
trochu tuku, napr. olej alebo bravčová masť
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
Na troche tuku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu – bude tvoriť základ zahustenia. Pridajte mletú rascu, bobkový list, nové korenie a tiež orestujte. Pridajte tiež paradajkový pretlak a červenú mletú papriku. Po chvíľke do hrnca prihoďte aj nakrájané hovädzie, osoľte, okoreňte, trochu orestujte a duste pod pokrievkou na nízkom plameni. Priebežne miešajte a podlievajte hovädzím vývarom. V prípade, že máte po ruke demi glace, nebojte sa ho použiť.
Keď je mäso mäkké prihoďte k nemu hrnček mrazeného alebo čerstvého hrášku. Dobre premiešajte, finálne dochuťte, vyberte bobkový list a nové korenie a nakoniec ešte jedlo vyšperkujte trochou laku z kyslých uhoriek. Podávajte s ryžou, prípadne prílohou podľa chuti. My sme zvolili dusenú ryžu s trochou čierneho sezamu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)