hot cross buns

Hot cross buns

Hot cross buns sú malé korenisté buchtičky zdobené navrchu krížom, ktoré sa jedávajú na Veĺký piatok v krajinách Británie, Austrálii, Novom Zélande, Kanade, Južnej Afriky, USA, Pakistane a Indii, na Malte a v mnohých krajinách Commonwealthu. Kríž ma symbolizovať ukrižovanie Ježiša Krista, voňavé korenie vo vnútri zase balzamovanie jeho mŕtveho tela. Občas sa do cesta pridáva aj pomarančová kôra, ktorej horkosť ma poukázať na utrpenie Ježiša na kríži. Obsahujú však tiež sušené ovocie, môžu to byť hrozienka, zázvor, marhule, pomaranče, brusnice a ďalšie. Po upečení sa potierajú medom a často sa podávajú s maslom a medom.

V každom prípade sa jedná o fantastické voňavé pečivo, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas roka, my ho však na náš blog zaraďujeme medzi recepty na Veľkú noc. Hot cross buns sa môžu piecť jednotlivo, ako v našom prípade, alebo sa môžu na plech klásť tesne vedľa seba a až po upečení a potretí medom ich od seba deliť. Ktorý spôsob zvolíte je na vás.

 

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Hot cross buns

 

kosik

Na Hot Cross Buns budete potrebovať (6 ks):
280 g hladkej múky
125 ml mlieka
5 g sušeného droždia
80 g sušeného ovocia podľa vášho výberu
(my sme použili sušené brusnice, sušené marhule, kandizovaný zázvor a kandizovaný pomaranč)
30 g cukru
30 g masla
1 rozšľahané vajce
5 g soli
lyžičku mletej škorice
semienka z 5 luskov kardamómu
trochu muškátového orieška
trochu mletého klinčeka
Na kríž:
50 g hladkej múky
50 g vody
+ med na potieranie horúcich hotových buchtičiek

 

A takto na to:

Z luskov kardamómu vyberte semienka a podrvte ich v mažiari. Pridajte k nim aj ostatne koreniny a dobre premiešajte.

Do vlažného mlieka zamiešajte trochu z cukru a droždie. Nechajte 15 minút trochu nakysnúť. V mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, vajce, rozpustené maslo, soľ a mlieko s droždím. Pridajte tiež sušené a kandizované ovocie. My sme použili sušené brusnice, sušené marhule, kandizovaný zázvor a kandizovaný pomaranč.

Pomocou robota alebo ručne vypracujte cesto. Preneste ho do maslom vymastenej misy, prikryte fóliou a utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť hodinu až hodinu a pol, dokým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Vytvarujte guľaté buchtičky. Prikryte utierkou a nechajte cca 30 minút podkysnúť.

V ďalšej mise si pripravte cesto na kríže. Preneste ho do cukrárskeho vrecka. Nožnicami na konci vrecka urobte malý otvor a cesto potom v tvare kríža nanášajte na buchtičky.

Pečte pri teplote 190 °C cca 15 minút, čas si upravte podľa vašej rúry.

Med na miernom plameni rozpustite. Takýmto riedkym medom potierajte vaše hot cross buns. Najlepšie chutia čerstvo upečené s maslom. Dobrota.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)