Pri druhom recepte s našim partnerom Sencor ostávame v Japonsku. Minule sme si pripravili asi najtypickejšie jedlo Japonska – sushi. Krajina vychádzajúceho slnka má typických jedál na svojom zozname viac. Receptom na gyoza plnené bravčovým mäsom a shiitake sa tak spolu s nami opäť môžete na chvíľu premiestniť do tejto ďalekej krajiny. Pôvod plnených knedlí nájdeme v Číne pod názvom jiaozi. Rozdiel medzi japonskými gyoza a čínskymi jiaozi je v jemnosti krájania, mletia náplne a hrúbke cesta.
Výroba vlastného cesta
V dnešnej dobe nie je náročné kúpiť si už pripravené cesto na gyoza. Ušetrí vám to čas. Ak sa však rozhodnete pripraviť si vlastné cesto je to veľmi jednoduché. Recept na jeho prípravu nájdete nižšie. Priemer kruhu by mal mať 10 cm s hrúbkou cca 1 mm. V prípade, že nemáte skúsenosť s balením knedlíčkov, bude pre vás pohodlnejšie o čosi hrubšie cesto.
Náplň
Typická náplň pre tento druh knedlí pozostáva z mletého bravčového mäsa, pažítky „nira“, zelenej cibuľky, kapusty, zázvoru, cesnaku, sójovej omáčky a sezamového oleja. Existujú obmeny plniek, preto sa môžete stretnúť s krevetovou (Ebi Gyoza) či čisto zeleninovou náplňou (Yasai Gyoza). My sme tradičnú náplň ozvláštnili čerstvými hubami shiitake. Tieto huby majú veľmi prenikavú príjemnú hubovú vôňu. Veľmi príjemne dochutili mäsovú náplň. Nájdete ich v špecializovaných obchodoch. Samozrejme, môžete ich zameniť za iný druh húb alebo aj úplne vynechať.
Technika prípravy
Podľa spôsobu prípravy sa knedle rozdeľujú na niekoľko druhov. Yaki Gyoza je najbežnejším typom prípravy v Japonsku. Knedle sa najprv vyprážajú na horúcej panvici, aby získali zlatistý vzhľad a chrumkavú kôrku. Potom sa do panvice prileje horúca voda, zakryje sa pokrievkou aby sa gyoza dusili. Najdôležitejšie je vliať veľmi horúcu vodu, ktorá panvicu neochladí a ihneď sa začne odparovať. Ďalšie techniky prípravy: Sui Gyoza (varené gyoza najčastejšie podávané vo vývare), Mushi Gyoza (dusené) Age Gyoza (vyprážané a po celom obvode chrumkavé).
Samotná príprava cesta a náplne je veľmi jednoduchá. Balenie knedlíčkov ale vyžaduje istú zručnosť. Preto vo videu nájdete postup ako na to. A ak by sa ten prvý nepodaril, nevzdávajte to! Každým pokusom to bude lepšie a lepšie.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na gyoza plnené bravčovým mäsom a shiitake budete potrebovať (cca 20 ks):
200 g hladkej múky
soľ
1 polievkovú lyžicu sezamového oleja (možnosť nahradiť rastlinným olejom)
100 g vriacej vody
zemiakový škrob
Na prípravu náplne budete potrebovať:
250 g bravčového mäsa (zvolili sme pliecko a karé 1:1)
3 strúčiky cesnaku
150 g čerstvej bielej kapusty
50 g čerstvých húb shiitake
1 ks jarnej cibuľky
hrsť pažítky
1 čajovú lyžičku strúhaného zázvoru
½ čajovej lyžičky mletej rasce
1 čajovú lyžičku sójovej omáčky
1 polievkovú lyžicu sezamového oleja (možnosť nahradiť rastlinným olejom)
A takto na to:
Pripravte cesto. Múku, soľ a sezamový olej zalejte vriacou vodou, premiešajte a rukou vypracujte hladké cesto. Cesto vytvarujte do valca a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte 30 minút odpočívať. Takto pripravené cesto vydrží v chladničke do druhého dňa.
Medzitým pripravte mäsovú náplň. Bravčové mäso najemno pomeľte s cesnakom. Nadrobno nasekajte kapustu, huby shiitake, jarnú cibuľku a pažítku. Pridajte nastrúhaný zázvor, mletú rascu, sójovú omáčku, sezamový olej a dobre premiešajte.
Cesto rozdeľte na cca 20 dielov. Množstvo ale prispôsobte hrúbke, ktorá pre vás bude vyhovujúca. Jednotlivé diely prikryte vlhkou utierkou, aby neobschli. Vytvarujte guľôcku a vyvaľkajte kruh s hrúbkou cca 1 až 2 mm. Aby sa cesto nelepilo posypte ho kukuričnou múkou. Cesto vykrojte formičkou s priemerom 10 cm. Naplňte ho mäsovou náplňou, okraje cesta navlhčite vodou a knedlíček zabaľte. Postupujte od stredu smerom k okrajom (viď video).
Zohrejte panvicu s olejom na miernom ohni. Opečte gyoza z dvoch strán do zlatista a zalejte panvicu horúcou vodou. Ihneď prikryte pokrievkou, zvýšte oheň a parte približne 5 minút. Po odkrytí ihneď vyberte gyoza, v prípade potreby ich nechajte ešte trošku opiecť. Posypte pažítkou, cibuľkou, sezamom a podávajte so sójovou omáčkou.
Tip: Ak chcete omáčku na namáčanie gyoza trochu ozvláštniť, použite rovnaký pomer sójovej omáčky a ryžového octu a dochuťte chilli.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)