Grilovať sa dá takmer všetko. Jednoduchá a rýchla príprava jedla. Veď o tom leto je. Netráviť čas pri sporáku zavretý v kuchyni, ale tráviť čas s rodinou, priateľmi, zabávať sa a pritom sa aj dobre najesť.
K čoraz populárnejším grilovaným jedlám patrí posledné roky grilované ovocie. Grilované marhule, či broskyne sa skvelo hodia do zeleninových šalátov a tak ozvláštnia akúkoľvek prílohu. Grilované ovocné špízy môžu byť veľmi jednoduchou cestou ako pripraviť rýchly dezert. Lebo áno, aj dezert sa môže grilovať. A my máme pre vás bombový recept na grilovaný dezert. Grilovaný ananás s domácou vanilkovou zmrzlinou a slaným karamelom je dokonalým zavŕšením akejkoľvek grilovačky. Čerstvý ananás má samozrejme vynikajúcu sladko-kyslú chuť. Stačí ho nakrájať a zjesť. Ale grilovaním cukor v ňom skaramelizuje a tým získava omnoho intenzívnejšiu a sladšiu chuť ako mal v surovom stave. V kombinácii s vanilkovou zmrzlinou a slaným karamelom dosiahnete absolútny súlad chutí. Je to tak dobré, že sa to slovami až ťažko opisuje.
Jednotlivé časti dezertu si vyžadujú rôzny čas prípravy. Preto aj my v našom recepte začíname prípravou zmrzliny a slaného karamelu. Tie si pokojne pripravte deň, dva dopredu. Samotné grilovanie ananásu vám zaberie len pár minút. Karamel skladujte v chladničke a pred použitím ho ohrejte. A že sa vám nechce pripravovať domácu zmrzlinu? Nevadí, vybehnite do najbližšej zmrzlinárne či dnes skôr gelaterie a kúpte si ju. Karamel zvládnete hravo (pozor pri práci s ním – je veľmi horúci, buďte opatrní!), nuž a ugrilovať ananás zvládne aj dieťa. Tak hor sa do toho!
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Coca-cola
Na domácu vanilkovú zmrzlinu budete potrebovať:
4 žĺtka
100 g kryštálového cukru
400 ml šľahačkovej smotany
400 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový struk
Na slaný karamel budete potrebovať:
200 g kryštálového cukru
170 ml šľahačkovej smotany 33%
90 g masla
štipku maldon soli
Na grilovaný ananás budete potrebovať:
1 ananás
1 polievkovú lyžicu masla
2 čajové lyžičky kokosového cukru
štipku škorice
A takto na to:
Pripravte zmrzlinu. Žĺtka s cukrom vyšľahajte do peny, prilejte k nim mlieko so smotanou ohriate na približne 60 stupňov (nesmie vrieť) a semiačka z jedného vanilkového lusku. Metličkou všetko dobre premiešajte a prelejte späť do nádoby na ohrievanie. Zohrievajte na nízkej teplote za občasného miešania metličkou. Zmes nesmie vrieť. Keď začne jemne hustnúť, hrniec odstavte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ju prelejte do vzduchotesnej nádoby a odložte do mrazničky. Počas chladenia ju pár krát premiešajte, aby sa nevytvárali kryštáliky. Domáca vanilková zmrzlina bude tuhnúť približne 8 hodín.
Príprava slaného karamelu je veľmi jednoduchá. Na panvici rozpustite kryštálový cukor. Pridajte maslo izbovej teploty a metličkou miešajte tak, aby sa prepojilo s karamelom. Prilejte doň smotanu a opäť metličkou miešajte. Na záver osoľte a odstavte karamel.
Ananás očistite a nakrájajte na plátky. V miske zmiešajte rozpustené maslo, kokosový cukor a štipku škorice. Plátky ananásu potrite rozpusteným maslom s cukrom a škoricou a položte ich na gril. Opačnú stranu tiež potrite. Grilujte cca 3 minúty z každej strany, kým nie sú plátky ananásu do zlata prepečené. Grilovaný ananás podávajte s domácou vanilkovou zmrzlinou a prelejte ho slaným karamelom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)