Keď som bol malý (a bolo to už poriadne dávno) obaja moji rodičia pracovali v jednom podniku. Vlastne v tom podniku pracovala tak polovica mesta. A v tej fabrike pracoval aj istý pán, volal sa Fridel a bol strašne fajn. Mal poriadne veľké brucho a rovnako veľký úsmev pre všetkých. Hlavne pre svojho syna, ktorého vychovával sám. Musel preto vedieť všetky domáce práce: musel vedieť nielen žehliť a prať, ale ani kuchyňa mu nemohla byť cudzia. Viete, v tej dobe nebolo úplne bežné, aby aj chlapi ovládali pečenie rovnako dobre ako ženy. A tak si pamätám, že mi prišlo celkom zvláštne, že vedel napiecť tie najlepšie kysnuté rožky s jablkovou, či orechovou náplňou. Piekol ich často a nosil ich prakticky na každú návštevu. Recept na ne ho pýtali všetky ženy v podniku a on im ho zakaždým vždy trpezlivo nadiktoval. A tak sa dostal aj k mojej mamke a od nej zase k Miške. A tak si môžeme aj my doma občas pripraviť tie najlepšie sladké rožteky na svete. No a teraz si ich budete môcť napiecť aj vy. Náplň si zvoľte podľa svojej chuti a nebojte sa experimentovať. Použite jablká, orechy, ale pokojne aj lekvár, tvaroh, či mak.
Aj keď už pán Fridel dávno nie je medzi nami, jeho recept je stále aktuálny, stále skvelý a dnes už tieto sladké rožteky nikto nevolá inak ako Fridelove rožky.
Kamil
Na prípravu Fridelovych rožkov budete potrebovať (cca 24 kusov):
7 g sušeného droždia
1 lyžičku cukru
250 ml mlieka
80 g kryštálového cukru
500 g hladkej múky
1 dcl oleja
1 vajce a 1 žĺtok
štipku soli
Orechová náplň:
230 g orechov
60 g práškového cukru
40 ml mlieka
40 g brusníc
Jablková náplň:
2 jablká
3-4 lyžičky škoricového cukru
citrónovú šťavu
2 lyžice nasekaných orechov
A takto na to:
- Všetky suroviny na cesto by mali mať rovnakú, izbovú teplotu. V malej miske ohrejte mlieko, nasypte doň lyžičku cukru a droždie. Nechajte pár minút postáť a dobre premiešajte. Kým droždie podkysne do veľkej misy nasypte múku a štipku soli. Premiešajte a vytvorte jamku uprostred. Vo zvyšnom mlieku rozpustite cukor. Môžete ho trochu ohriať, aby sa všetok cukor dobre rozpustil. Do jamky v múke vlejte podkysnuté droždie, premiešajte nožom, pridajte vajce a žĺtok, opäť nožom premiešajte. Na záver prilejte zvyšné mlieko s rozpusteným cukrom a olej. Vypracujte vláčne a trochu lepkavé cesto. Múku pridávajte po troškách, podľa potreby. Vymiesené cesto vložte do múkou vysypanej misy, prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte cca 40 minút kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
- Medzi tým si pripravte náplne. Orechy rozmixujte mixérom na drobno. Zmiešajte ich s mliekom, cukrom a na drobno nasekanými brusnicami. Orechy mlieko nasajú, ak sa vám náplň bude zdať veľmi hustá, prilejte ešte trochu mlieka. Jablká očistite, nastrúhajte a rukami z nich vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Zmiešajte so škoricovým cukrom a troškou citrónovej šťavy. Náplne priebežne ochutnávajte a cukor pridávajte podľa vlastnej chuti.
- Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku a rozdeľte na tri rovnaké časti. Každú spracujte a po jednej rozvaľkajte. Prvé cesto narežte nožom na pizzu na 8 rovnakých častí, cesto posypte nasekanými orechmi. Ja som použila strúhanku. Pri jablkovej náplni je to veľmi dôležité, aby cesto nenamoklo a nerozpadalo sa. Lyžičkou ukladajte náplň do najširšej časti trojuholníčkov. Okraje trojuholníka preložte tak, aby prekryli náplň a zrolujte do rožteka. Rožky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a prekryte utierkou cca na 10 – 15 minút aby trochu podrástli. Postup opakujte pri zvyšný dvoch cestách. Tie naplňte orechovou náplňou. Pred pečením rožteky potrite rozmiešaným žltkom s troškou mlieka. Pečte pri 180 stupňoch približne 15 minút. Závisí od vašej rúry, tá moja je už riadne vypečená.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)