fazulova

Rýchla fazuľová polievka

posted in: Jeseň, Polievky, Zima | 0

Častokrát sa stane, že potrebujete navariť naozaj naozaj rýchlo. Vtedy sa nezdá ako vhodný tip fazuľová polievka. Aj keď suchú fazuľu dopredu namočíte, aj tak to nejaký ten čas trvá a zväčša sa pod hodinu čistého času varenia nedostanete. Hlavne ak si chcete pripraviť poctivý údený vývar a v polievke chcete mať údené rebrá alebo napríklad také koleno. Recept na takúto klasickú polievku vám ale dnes neponúkneme. Dnes to bude všetko o rýchlosti prípravy a preto použijeme nejaké fígle. Ale absolútne sa nemusíte báť, nebude to žiadna „šmakuláda“, ale poctivá a chutná fazuľová polievka, ktorú môžete mať do tridsiatich minút na stole. A keď teda spomíname figle: namiesto suchej fazule použijeme červenú fazuľu z konzervy a miesto rebier, či kolena domácu klobásu a kožu zo slaniny. Poďme na to.

fazulova

kosik

Na rýchlu fazuľovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
2 stredne veľké zemiaky
2 konzervy kvalitnej červenej fazule
lyžicu bravčovej masti
kožu z údenej slaniny
1 cibuľu
2 mrkvy
2 lyžičky údenej mletej červenej papriky
1 čerstvú červenú papriku
1 konzervu krájaných paradajok
2 domáce klobásy
4 chilli papričky (1 chilli na osobu, pokiaľ to chcete mať hot, môžete však chilli úplne vynechať)
čerstvo mleté čierne korenie
bobkový list
soľ
čerstvú petržlenovú vňať

 

 

fazulova

A takto na to:

  • Na bravčovej masti opražte z oboch strán kožu zo slaniny. Chuť polievky tak bude intenzívnejšia. Apropo, koža zo slaniny. Tú naozaj nikdy nevyhadzujte, presne v duchu hesla plytvať menej. Podeľte sa s ňou so svojim psíkom (keď ju trochu vysušíte psík bude mať radosť a ešte je to aj fajn pre jeho zuby) alebo ako sme to urobili my v tomto prípade – použite ju na dochutenie polievky. Koža zo slaniny dá vývaru skvelú údenú chuť a tá je pri fazuľovej polievky priam nevyhnutná. Pridajte tiež najemno narezanú cibuľu, mrkvu, kolieska domácej klobásy a najemno nasekané chilli (druh zvoľte podľa chuti, resp. odvahy a ak ste bábovky, prípadne varíte aj pre deti pokojne chilli vynechajte). Všeko spolu restujte asi 10 minút. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, čerstvú červenú papriku, trochu osoľte a okoreňte, zasypte údenou paprikou, poriadne premiešajte a podlejte trochou vody. Pridajte aj bobkový list. Duste asi 10 minút.
  • Polievku priebežne kontrolujte a miešajte. Pridajte konzerovované paradajky a červenú fazuľu v konzerve (vždy používajte kvalitné konzervy, vyhnite sa ak je to možné tým najlacnejším produktom, aj keď samozrejme stále platí, že cena hneď kvalitu znamenať nemusí). Pridajte dostatočné množstvo vody, sami sa rozhodnite, či chcete polievku hustejšiu alebo redšiu. Okoreňte a dosoľte podľa chuti. Keď sú zemiaky mäkké pridajte nasekanú petržlenovú vňať. My sme ju v tomto prípade do polievky nepridali lebo sme na to zabudli, aj keď k dispozícii bola. Vy však podobnú chybu určite nezopakujete. :)

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

fazulova

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre