Fánky, u nás známe tiež ako božie milosti, je sladké chrumkavé pečivo vyprážané v oleji, posypané alebo obaľované v práškovom cukre. Fánky sa zvyknú pripravovať počas celého fašiangového obdobia, predovšetkým v období pred začiatkom pôstu, ktorý začína popolcovou stredou. Aj keď by sa mohlo zdať, že ide o tradične slovenskú fašiangovú pochutinu, nie je tomu tak.
Toto sladké chrumkavé pečivo poznajú po celom svete – faworki (Poľsko), favorki (Bulharsko), klejner (Dánsko), forgácsfánk (Maďarsko), žagarini (Lotyšsko), fattigmann (Nórsko), uscatele (Rumunsko), atď. V angličtine ho nájdeme pod názvom angel wings. Mení sa teda len názov, prípadne tvar a v niektorých krajinách fánky pripravujú v predvianočnom období.
Základné suroviny ako múka, cukor, maslo, vajcia sú ochutené citrónom, pomarančom, vanilkou alebo rumom. Ide o nekysnuté cesto, s ktorým sa veľmi dobre pracuje. V niektorých oblastiach zvyknú cesto vyvaľkať na tenko, to je cca 0,1 mm, čím po vypražení a obalení v cukre vzniknú doslova sladké chipsy. My sme sa rozhodli náš recept na fánky ozvláštniť kyslou smotanou, vďaka ktorej sú fánky krehkejšie a vláčnejšie a cesto sme ochutili citrónovou šťavou a rumom.
Ak ste fánky nikdy nejedli a chcete to vyskúšať, rozhodne poďte do toho. Nie je to nič zložité, suroviny sú bežne dostupné a určite ich bez návštevy obchodu nájdete doma.
Ak by ste však v tomto fašiangovom období dostali chuť aj na šišky, pripomíname, že na našom blogu nájdete hneď niekoľko fantastických receptov, a to na: Tradičné fašiangové šišky, Zemiakové šišky plnené tvarohom, Šišky s čučoriedkovou polevou, Šišky plnené jablkami, Andalúzske sopapillas, grécke šišky Loukoumades a Rýchle šišky bez kysnutia.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na Fánky budete potrebovať (16 ks):
125 g polohrubej múky
štipku soli
2 g kypriaceho prášku
10 g kryštálového cukru
1 žĺtok
30 g masla
50 g kyslej smotany
1/2 polievkovej lyžice citrónovej šťavy
1/2 polievkovej lyžice rumu
olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
A takto na to:
Všetky suroviny mieste v kuchynskom robote alebo ručne 5 až 7 minút kým nevznikne hladké, pružné a lepkavé cesto. V kuchynskom robote mieste na najvyššej rýchlosti, ručne pred domiesením plieskajte cesto o pracovnú dosku, kým sa na ňu neprestane lepiť. Z cesta vytvarujte guľu a zabaľte ju do potravinovej fólie. Nechajte pri izbovej teplote oddychovať 45 až 60 minút.
Cesto preložte na podložku a bez použitia múky vyvaľkajte na hrúbku 3 až 5 mm. Narežte obdĺžniky cca 4 x 6 cm, tie uprostred rozrežte jedným rezom. Pretiahnite jeden koniec cesta cez narezaný otvor a vytvorte finálny tvar.
V panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Vyprážajte z oboch strán dozlatista a po vytiahnutí nechajte fánky odkvapkať na papierovom obrúsku. Posypte preosiatym práškovým cukrom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)