eton mess

Eton Mess

Eton mess je tradičný anglický dezert, ktorý pozostáva zo snehových pusiniek, šľahačky a jahôd, alebo iného bobuľového ovocia. Prvá zmienka o tomto dezerte pochádza z roku 1893, kedy sa eton mess podával na Eton College počas kriketového zápasu.

Ide o veľmi osviežujúci dezert s vyváženými chuťami. Sladké pusinky veľmi príjemne dopĺňa šľahačka a čerstvé, sladkokyslé ovocie. I keď najčastejšie sa v tradičnej verzii na prípravu eton mess používajú jahody, my sme siahli po černiciach a čučoriedkach a neľutujeme.

Tento dezert môžete pripraviť do pohára, alebo jednoducho na tanier. Ovocie zamieňajte podľa toho, čo máte po ruke. Ak chcete dezert pripraviť deň dopredu, aj to je možné. Naplnené poháre uložte na noc do chladničky a pred podávaním ich vytiahnite.

Máme pre vás ešte jeden tip. Na snehové pusinky používajte krupicový cukor, alebo rozmixovaný kryštálový cukor. Prečo? Veľmi hrubé kryštáliky cukru sa počas studeného šľahania nemajú šancu rozpustiť. Snehové pusinky v takom prípade utrpia po estetickej, ale i po chuťovej stránke.

No a ak sa rozhodnete tento recept spolu s nami vyskúšať, rozhodne sa o to s nami podeľte na sociálnych sieťach. Budeme sa tešiť na každú jednu fotografiu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na prípravu eton mess budete potrebovať (4 porcie):
120 g bielok (cca 4 malé vajíčka)
200 g rozmixovaného kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
70 g lesných čučoriedok
100 g černíc
50 g kanadských čučoriedok
20 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
200 g šľahačkovej smotany
15 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

A takto na to:

Bielka šľahajte za postupného pridávania rozmixovaného kryštálového cukru. Tesne pred koncom šľahania pridajte citrónovú šťavu. Z bielok vznikne hladká, nadýchaná pena. Tú preložte do cukrárskeho sáčku so zdobiacou špičkou. Plech vysteľte papierom na pečenie, jeho štyri konce prilepte o plech s trochou bielkovej hmoty. Na papier na pečenie vytlačte rovnako veľké a vysoké snehové pusinky, približne s priemerom 6 cm a výškou 2,5 cm. Pusinky sušte v rúre pri teplote 100 stupňov približne 1 hodinu a 15 minút, v závislosti od veľkosti snehových pusiniek. Po upečení ich vytiahnite z rúry a nechajte na plechu vychladnúť.

Do misky nasypte čučoriedky, černice, práškový cukor, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Časť ovocia pomocou vidličky roztlačte.

Šľahačkovú smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom.

Vyskladajte eton mess. Na dno pohára dajte vyšľahanú šľahačku, ovocie a rozlámané pusinky. Tie prekryte ďalšou vrstvou šľahačky, ovocia a pusinkami. Pohár dozdobte ľubovoľným ovocím.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

eton mess

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)