Toto je celkom fantastická vec, poctivý burger a v jeho strede vajce. Jednoduchý nápad, trochu trápenia s prípravou a dokonalá chuť. Recept som našiel na mojom obľúbenom i am a foodblog, a keďže milujem burgre, hneď som sa rozhodol, že do toho pôjdem. V originále sa nazýva Ultimate Hangover Burger. Úprimne, neviem si dosť dobre predstaviť, ako by ste si ho dokázali spraviť s opicou, keď vám treští hlava a každý pohyb bolí. Zrejme by ste sa nedokázali ani trafiť do stredu mäsa a vajce by skončilo kdesi inde. Ja som si ho teda pripravil v nedeľu ráno, po celkom pokojnej noci, ako veľmi neskoré a lenivé raňajky. A recept som trochu pooupravil a doplnil pár ingrediencií. Dokonale si síce taký burger vychutnáte po náročnom sobotnom večere a zaručene vás postaví na nohy poctivá chuť mäsa a pálivosť Scotch Bonnet. Ale má to jeden háčik, budete potrebovať niekoho, kto vám ho pripraví.
Na Egg in the Hole Burger budete potrebovať:
250 g mletého mäsa, mix 50% bravčového a 50% hovädzieho
kúsok slaniny nakrájanej na malé kocky
1 vajce
chilli Scotch Bonnet
syr cheddar
žemľu
trochu zeleného šalátu, kvalitný kečup, horčicu
čerstvo mleté čierne korenie, soľ
A takto na to:
- Oproti pôvodnému receptu je v tomto našom pár zásadných zmien. Tak v prvom rade budeme používať mix bravčového a hvädzieho mäsa, presne pol na pol. Taktiež chilli papričku typu scotch bonnet. Nepoužite ju celú, možno štvrtinu. Je riadne pálivá, mäso parádne nakopne, ale ostrá chuť podľa mňa k burgru tak automaticky patrí. A poslednou zmenou bude slanina. Pekne nakrájaná na malé kocky. Keď sa do kúska náhodne zahryznete zistíte, že taká slanina je v burgri strašne fajn. Ale poporiadku: Mäso osoľte, okoreňte, pridajte slaninu a chilli a vytvarujte burger. V jeho strede vykrojte dieru, do ktorej neskôr vyklopíte vajce. Požite na to menší pohár.
- Poriadne rozpáľte panvicu. Burger opekajte z jednej strany asi 5 minút, pozorne obráťte a do diery vyklopte vajíčko. Opekajte, kým vajce nie je hotové. Na výpeku opražte žemľu (ta vieš ako sa povie Big Mac v Rožňave?) z oboch strán. Pridajte na ňu cheddar, krásne sa roztečie. Spodok žemle potrite horčicou, pridajte list šalátu, burger a vrch žemle. Podávajte s kvalitným kečupom, idéalne je ak máte svoj vlastný a domáci.
Kamil