Hovorí sa, že na dobré sa oplatí počkať. A na dobrú, ale naozaj dobrú dusenú hovädzinu sa načakáte tak tri hodinky, čo je fakt dosť. Ale verte mi, ta stará múdrosť sa nemýli. Keď budete dostatočne trpezliví, odmenou vám bude lahodné, jemné a rozpadávajúce sa kúsky mäsa. Ale nebojte sa, nemusíte celý ten čas tráviť v kuchyni. Sem tam jedlo skontrolujete, ale inak sa môžte len tak baviť s priateľmi, ktorých pozvete na večeru, alebo sa venovať rodine, či dobrej knihe. Recept na dusené hovädzie s jablkami sme doplnili o našu veľmi obľúbenú skordaliu – grécku zemiakovú kašu, ktorá sa podáva na studeno a dochutená je olivovým olejom, cesnakom a poriadnou dávkou citrónovej šťavy. V Grécku sa často podáva ako meze, alebo práve ako studená príloha k duseným mäsám alebo dokonca vyprážaným rybám. Aj tento recept je inšpirovaný chuťou likéru BECHEROVKA.
Na dusené hovädzie s jablkami a skordaliou budete potrebovať (4 porcie):
1 kg hovädzie zadné
3 väčšie jablká
1 lyžicu sladkej mletej papriky
1 kúsok celej škorice
stonku rozmarínu
pár stoniek tymiánu
2 mrkvy
menší zeler
paštrnák
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 dcl červeného vína
1/5 litra hovädzieho vývaru
2 strúčiky cesnaku
2 červené cibule
lyžicu múky
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
chilli papričku
na skordaliu:
1 kg zemiakov
1 hlavička cesnaku
8 lyžíc olivového oleja Extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
lyžica citrónovej šťavy
petržlenová vňať, pažitka
A takto na to:
- Mäso narežte na cca 5 cm kocky. Musia to byť jednoducho riadne kusy mäsa. Umyte a poriadne vysušte. Na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja opekajte kúsky mäsa z každej strany tak, aby sa zatiahlo a vnútri ostalo šťavnaté. Aby ste panvicu zbytočne neochladzovali, robte to radšej po častiach, nie všetko mäso naraz. Keď je opečené vložte ho do hlbokého kastróla alebo hrubostenného hrnca. Na výpeku na panvici trochu orestujte nakrájanú mrkvu, zeler, paštrnák, cibuľu a jablká a pridajte k mäsu. Poprášte múkou a zalejte červeným vínom. Pečte nezakryté vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút. Po 15 minútach k mäsu pridajte pretlak, vývar, cesnak, škoricu, tymián a rozmarín. Osoľte a okoreňte. Zakryte a pečte asi 3 hodiny pri teplote 150 stupňov. Občas skontrolujte, prípadne doplňte trochu vody, či vývaru.
- Skordalia: Očistené zemiaky narežte na kocky, dobre ich premyte a uvarte v osolenej vode. Keď zmäknú sceďte ich a preložte do väčšej misy. Cesnak pretlačte k zemiakom. Zmes rozmixujte alebo ručne spracujte na kašu. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nechajte vychladnúť, pokojne aj niekoľko hodín v chladničke.
- Keď je mäso hotové, mäkké a rozpadajúce sa, uložte ho na chladnú skordaliu. Posypte pažitkou alebo petržlenovou vňaťou, určite nič nepokazíte ani najemno nasekanou čerstvou mätou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)