Máme radi toastový chlieb. Pripravujeme si z neho klasické toasty, sendviče, chlebíčky, hrianky, či chlieb vo vajci. Problém je však v tom, že kupovaný toastový chlieb častokrát chutí ako vata. Určite ste sa s tým sem tam stretli aj vy. A tak sme sa podujali experimentovať a skúsiť, či by sme dobrý toastový chlieb dokázali upiecť doma. Taký, ktorý by bol plný chuti a jeho striedka by nebola len rozpadávajúca sa a krušiaca hmota.
A dokázali! Tento recept vás o tom určite presvedčí. Domáci toastový chlieb totiž zvládne pripraviť aj úplný začiatočník, ktorý doposiaľ pečeniu moc neublížil. A keďže väčšinu práce za vás odvedie robot a samotný čas, tak sa ani veľmi nenamakáte.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na domáci toastový chlieb budete potrebovať:
500 g hladkej múky
200 g teplej vody
100 g teplého mlieka
2 lyžičky cukru
1 a 1/2 lyžičky soli
60 g masla izbovej teploty
20 g čerstvého alebo 7 g instantného droždia
A takto na to:
Všetky ingrediencie by mali mať minimálne izbovú teplotu, preto si ich pripravte predom. V mlieku rozpustite droždie s cukrom a nechajte 20 minúť postáť. V mise zmiešajte múku a soľ, urobte v strede jamku a vlejte rozpustené droždie. Pridajte vodu a maslo a mieste asi 10 minút pomocou kuchynského robota. Samozrejme, cesto môžete miesiť, samozrejme, aj ručne.
Cesto premiestnite do maslom vymazanej misy, zakryte fóliou a kuchynskou utierkou a nechajte na teplom mieste asi hodinu a pol vykysnúť. Premistnite ho na dosku alebo podložku, zrazte ho a vytvarujte obdlžník (na obrázku nižšie). Cesto zrolujte a premiestnite do podlhovastej formy. Formu s cestom vložte do igelitového pevnejšieho sáčku, dbajte na to, aby sa sáčok nedotýkal cesta. Nechajte kysnúť asi hodinu, dokým cesto nebude prevyšovať formu o cca 2 cm.
Pečte pri teplote 170 stupňov v teplovzdušnej alebo 180 stupňov v bežnej rúre asi 35 – 40 minút. Aj tu platí, že vašu rúru poznáte najlepšie a čas a teplotu si musíte odsledovať.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)