pivné žemle

Domáce pivné žemle

Existuje niečo lepšie ako vôňa čerstvo upečného pečiva? To sotva. A povieme to na rovinu: tieto domáce pivné žemle milujeme! Sú také chutné, s jemnou a rozplývajúcou sa striedkou (veď sa len pozrite na fotky). A svoju chutnosť si zachovávajú aj na druhý deň, čo je skvelé. Pivo napomáha práci sušeného droždia a pečivu dodáva zaujímavú chuť. Použiť môžete akékoľvek pivo, výborne však funguje to kvasnicové. Cesto je, samozrejme, tukové a určite vás prekvapí ako príjemne sa s ním pracuje. A viete s čím chutia najlepšie? Len tak, s maslom a kúskom soli. Žemle, vhodné na burgre nájdete u nás v tomto recepte.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

domace pivne zemle

kosik

Na domáce pivné žemle budete potrebovať (6 ks):
300 g hladkej múky
180 g piva
5 g sušeného droždia
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1 lyžicu masla (môžete ho zameniť aj za bravčovú masť)
1 rozšľahané vajce s trochou mlieka na potieranie
sezam, čierny sezam alebo mak na posypanie

A takto na to:

Všetky ingrediencie by mali mať minimálne izbovú teplotu, preto si ich pripravte predom. V 30 g piva rozpustite 5 g sušeného droždia a lyžičku cukru. Premiešajte a nechajte 15 minút odpočívať. V mise zmiešajte múku a soľ, urobte v strede jamku a vlejte rozpustené droždie. Pridajte zvyšok piva a maslo a mieste asi 10 minút pomocou kuchynského robota. Samozrejme, cesto môžete miesiť aj ručne, budete prekvapení ako dobre sa s ním pracuje.

Vymiesené cesto preložte do maslom vymastenej čiste misy, zakryte potravinárskou fóliou a utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť hodinu a pol.

Cesto preložte na podložku, ideálna je silikónová a rozdeľte ho na 6 rovnakých častí, Prekladaním cesta do spodu vytvarujte žemličky. Uložte ich na podložku (môžete použiť aj papier na pečenie) v dostatočných rozostupoch, zakryte utierkou a nechajte znovu kysnúť ďalšiu hodinu a pol na teplom mieste.

Vykysnuté žemle jemne potrite vajíčkom a mliekom. Žemle posypte vami zvolanou posýpkou a pečte pri teplote 180 stupňov 20 až 25 minút. Teplotu a čas si však musíte odsledovať, svoju rúru totiž poznáte najlepšie.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre