Kysnuté cesto, zemiaky a biele pečivo sú moja závislosť. To znamená, že ani na knedľu v akejkoľvek podobe, či už parenú, zemiakovú, karlovarskú, viedenskú nedám dopustiť. Hlavne nech je poctivo pripravená, najlepšie domáca. Naša kamarátka, ktorá žije v Austrálii sa knedlí tiež nevie dojesť. Vždy keď zavíta do Európy alebo na Slovensko prepadáva šialeným kombináciám. Naposledy som ju videla prichádzať k stolu s plným tanierom knedlí so spišskými pirohami. V lete ma veľmi prosila, aby som jej napísala recept. Preto som sa rozhodla urobiť jej aj vám radosť a napísať tento a ďalšie recepty na rôzne druhy knedlí.
Častokrát okolo seba počujem horekovanie, koľko času taká príprava zaberie. A pritom vyrobiť si knedľu doma nie je nič zložité. Trochu múky, trochu droždia a zdravé ruky na vyhnetenie cesta. Brnkačka! A ak by ste predsa len váhali, berte to ako psychohygienu v predvianočnom období; veď čo môže byť upokojujúcejšie a relaxačnejšie ako hnetenie cesta?
Verím, že sa vám aj mojej kamarátke recept podarí a po kupovanej parenej knedli už ani nezaškúlite. Nech vám to kysne. (Miška)
Keďže domácu parenú knedľu nebudete jesť len tak, k receptu na ňu sme pripojili aj recept na segedínsky guláš, tak ako si ho pripravujeme my doma. Treba však povedať, že recept na segedín je všeobecne známa vec a až na drobné detaily sa jednotlivé verzie nelíšia. Možno sa občas mení pomer surovín, ale to je asi tak všetko. Preto recept naň berte len ako doplnok, nemá v tomto prípade hrať prím a knedľu si môžete pripraviť s čímkoľvek na čo máte chuť. Ak sa vám knedľa ešte zvýši, ideálne je ju obaliť vo vajíčku, tak ako si každý občas pripravuje aj chlebík. Dobrota! (Kamil)
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako #coolinari @coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na domácu parenú knedľu budete potrebovať (2 kusy):
500 g polohrubej múky
2 a ½ lyžičky soli
7 g sušeného droždia ( ½ kocky čerstvého)
1 lyžičku cukru
250 ml mlieka
1 vajce
20 g masla, ďalšie na potieranie
Na segedín budete potrebovať (4 porcie):
1 kg bravčového pliecka
1 kg kyslej kapusty (najlepšia je samozrejme domáca)
4 cibule
lyžicu bravčovej masti
2 strúčiky cesnaku
lyžičku rasce
lyžicu červenej papriky
bobkový list
350 ml sladkej smotany
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
KNEDĽA:
- Všetky suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu, preto si mlieko a vajce vyberte z chladničky o čosi skôr. V malom hrnčeku ohrejte 100 ml mlieka tak, aby bolo teplé. Nesmie byť vriace. Nasypte lyžičku cukru, sušené droždie, premiešajte a nechajte podkysnúť. S čerstvým droždím postupujte rovnako. Do veľkej misy nasypte múku so soľou a premiešajte, kým podkysne kvások, nechajte múku na teplom mieste. Ja ju dávam ku krbu.
- V miske s múkou vytvorte jamku, vlejte kvások a trochu premiešajte. V samostatnej miske vyšľahajte vajce s troškou zvyšného mlieka a prelejte do misy s múkou. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a zvyšok mlieka. Cesto najskôr spracujte príborovým nožom, potom mieste rukami. Preložte ho na pracovnú dosku a mieste. Múku pridávajte len minimálne, ak sa cesto prilepuje o dosku. Po dobrom vyhnetení bude držať tvar a bude jemne lepkavé, tak to má byť. Misu vysypte múkou, vložte do nej cesto, prekryte potravinovou fóliou a utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte valčeky, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Široký hrniec naplňte vodou, prekryte kúskom čistého bieleho plátna a po vonkajšej strane upevnite hrubou gumičkou, alebo šnúrkou. Vodu priveďte k varu.
- Podkysnuté knedle preložte na plátno, prekryte rovnako širokým hrncom a nechajte pariť 20 minút. Počas varenia neodkrývajte hrncovú pokrývku. Zaparené knedle preložte na dosku, popichajte špilkou a potrite maslom.
SEGEDÍN:
- Cibuľu nakrájajte na malé kocky. V hrnci si rozpáľte masť a prisypte do nej rascu. Ihneď ucítite intenzívnu vôňu. Pridajte cibuľu a chvíľu restujte. Keď je cibuľa do zlatova pridajte aj mäso nakrájané na kocky, bobkový list, strúčiky cesnaku, okoreňte a osoľte. Nechajte mäso zatiahnuť. Posypte paprikou, premiešajte a na miernom ohni duste. Nemalo by sa stať, že sa vám paprika spáli a zhorkne, mäso pustí svoju vlastnú šťavu a tak sa nebude pražiť, ale dusiť. Samozrejme na mäso si dávajte pozor. Cca po 15 až 20 minútovom dusení podlejte vodou. Po ďalších desiatich minútach môžete pridať nakrájanú a jemne prepláchnutú kapustu. Ak je to potrebné podlejte všetko trochou vody a varte asi hodinu, resp. dovtedy, dokým mäsko nebude mäkkučké.
- Na záver už len segedín zalejte smotanou a poriadne zamiešajte. Ak je to potrebné osoľte a okoreňte. Ak máte radi segedín hustejší, pri dusení mäsa môžete pridať aj nastrúhaný zemiak.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu a Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)