Posledná polievka z nášho jesenného špeciálu je naozajstná vitamínová bomba. Červená repa, resp. cvikla totiž patrí medzi plodiny, ktoré obsahujú až neuveriteľné množstvo kdejakých vitamínov a antioxidantov, a keď si o nej niečo naštudujete, zistíte, že taká repa vám môže pomôcť pri liečbe rôznych chorôb a riešení množstva zdravotných problémov. Okay, už hovorím ako Dr. Bukovský, takže inak: cvikla obsahuje vitamín E a ten spomaľuje starnutie! A to už je poriadny dôvod na jej pravidelné používanie v kuchyni, nehovorte mi, že nie.
Väčšina si cviklu spája so školskou jedálňou a nie príliš pôvabne vyzerajúcimi zaváranými červenými kockami. Ja ju mám skôr zafixovanú ako súčasť veľkonočných raňajok. Cvikla, čerstvo nakopaný a nastrúhaný chren, vajíčka natvrdo a údená šunka. Pre mňa istý druh luxusu. Alebo moje ďalšie obľúbené jedlo: cvikla s čerstvým šalátom a samozrejme spolu s kozím syrom, ktorý k nej tak nejako patrí. (Mimochodom, to je ďalšia vec, ktorá je v polievke mimoriadne zdravá.) A tak mám k cvikle pozitívny vzťah a už od začiatku bolo jasné, že v našom špeciále cviklová polievka chýbať nesmie.
Vitamínová formácia cvikla – kozí syr je základom tohto receptu. K tomu šťava z pomaranča a citróna a poctivý zeleninový vývar. No môže byť niečo zdravšie? Nie je to úplne krémová polievka, alebo aspoň ja som ju nerozmixoval dohladka. Žiadalo sa mi sem tam naraziť na kúsok celej repy, ale vy si ju pokojne poriadne rozmixujte. A ešte jeden malý tip: pokiaľ máte poruke čerstvý chren, nebojte sa ho na polievku nastrúhať, ako parmezán. Dodáte tak luxusne vyzerajúcemu jedlu ďalšiu dávku chuti.
Na cviklovú polievku budete potrebovať:
4 stredne veľké cvikly
1 mrkvu
1 liter zeleninového vývaru
kus kozieho syra
1 pomaranč
1 citrón
1 lyžicu octu balsamico
olivový olej EV
pažítku, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Cviklu očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Ideálne je, keď dosku, ktorú budete používať prekryjete potravinovou fóliou, aby nebolo všetko červené od repy (moje nohavice by vedeli hovoriť). Mrkvu tiež nakrájajte na väčšie kusy a spolu s repou vložte do pekáča. Osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením, pridajte šťavu z jedného pomaranča, trochu olivového oleja. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 45 minút.
- Pečenú repu a mrkvu narežte na menšie kúsky, vložte do hrnca, pridajte lyžicu octa, zalejte asi litrom zeleninového vývaru a nechajte variť dokým nebude cvikla úplne mäkká. Keď je polievka hotová rozmixujte ju úplne dohladka, alebo ako som to spravil ja, nie celkom najemno. A pridajte šťavu z jedného citróna, ktorý sladkú chuť repy, mrkvy a pomaranča krásne zneutralizuje. Ak je to nutné dosoľte. Naložte do taniera a do stredu vložte bohatý kus syra. Posypte pažitkou, prípadne spomenutým chrenom. Bomba. Ak si k polievke dáte čerstvé pečivo, tak je to ozajstné výdatné jedlo a nič ďalšie nebudete potrebovať.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil