Cupcaky. Malé sexi koláčiky, také príťažlivé, že každý jeden je originálom a umeleckým dielom. V podstate sú to také americké minibábovky v košíčkoch doplnené o krémovú polevu. Vznikli v Amerike, niekedy koncom osemnásteho storočia a treba za tým hľadať ekonomické dôvody; malé koláčiky sa upiekli rýchlejšie a lacnejšie ako veľké koláče a torty. Gazdinky ich piekli v hrnčekoch a odtiaľto aj samotný názov – cupcake. Dnes sú už populárne na celom svete a nie je sa čomu diviť, vyzerajú a chutia parádne.
Ak hľadáte recept na lahodný a zároveň jednoduchý dezert, vrelo vám odporúčam vyskúšať tento. Cupcakes, to je pastva pre oči. A tá chuť. Neprekonateľná. Existuje množstvo receptov ako ich pripraviť. A verte, niektoré sú neskutočne náročné a výsledok nie je tak celkom zaručený. Tento recept je naproti tomu jednoduchý a zvládne ho každý začiatočník. Piškótové cesto ozdobené mascarpone krémom s tvarohom posypané lesnými čučoriedkami vám zaiste ulahodí :)
Na cupcakes s mascarpone krémom a čučoriedkami budete potrebovať (12 kusov):
125 g hladkej múky
1⁄2 prášku do pečiva
125 g práškového cukru
1 lyžička sódy
125 g masla
3 veľké vajcia
1 a 1⁄2 lyžice vlažného mlieka
1⁄2 drene z vanilkového lusku
hrsť čučoriedok
krém:
250 g mascarpone
100 g jemného tvarohu
50 g cukru
A takto na to:
- Rúru predhrejte na 170 stupňov. Sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, práškový cukor a sódu) preosejte do veľkej misy. Pridajte maslo, vajcia a mixérom zmiešajte na najnižších otáčkach. Po pridaní mlieka a drene z lusku otáčky zvýšte. Riedke cesto naberajte lyžicou, alebo malou vareškou. Košíky naplnte vždy najviac do dvoch tretín. Inak cesto pretečie. Pečte presne 22 minút! Po vytiahnutí z rúry preložte košíčky na mriežku a nechajte poriadne vychladnúť.
- Vo vysokej nádobe spolu zmiešajte mascarpone, tvaroh a cukor. Pokojne použite mixér na nízkych otáčkach. Krémom ozdobte košíčky pomocou vrecúška na zdobenie. Na záver ich posypte čučoriedkami a dajte sa do toho! Cupcakes sú totiž najlepšie čerstvé.
Mižu