Predchádzajúci recept je venovaný sladkým tartaletkám a tentokrát prišiel rad na tie slané. Pripravili sme recept na lahodné cuketové tartaletky!
Je to tu, leto je v plnom prúde. Všade v obchodoch, na pultoch, tržniciach či v záhradkách to hýri farbami, čerstvým ovocím a zeleninou. Prichádza obdobie dozrievania (okrem iného) cukiet, tekvíc a my túto časť leta milujeme. Tekvicový prívarok s čerstvým kôprom je na jedálnom lístku minimálne raz za týždeň a cuketové placky aspoň dva razy do týždňa. Máte to tak tiež?
V každom prípade, ako sme už spomenuli, pripravili sme pre vás recept na slané cuketové tartaletky, čo môže byť jedným zo spôsobov ako spotrebovať túto fantastickú zeleninu. Cuketové tartaletky sú pripravené na slano, plnené feta syrom, kôprom a plátkami cukety. A ak náhodou neľúbite kôpor, lebo my vieme, že nie každý ho má rád tak ako my, pridajte miesto neho do náplne akúkoľvek inú bylinku. V podstate je to veľmi jednoduchý recept. Ale ak si ho chcete ešte viac urýchliť, na prípravu košíčkov použite krehké cesto z obchodu.
Ak hľadáte ďalšie recepty pre spracovanie cukety a tekvice, máme pre vás pár tipov. Máte prebytok tekvice a neviete čo s ňou? Veľmi ľahko si môžete pripraviť kompót, ktorý chutí ako ananás – Tekvicový kompót. Samozrejme, na našom blogu nájdete aj absolútnu klasiku – Tekvicový prívarok. Je to rokmi overený recept, ktorého sa nevieme nabažiť. Samozrejme, v hlavnej úlohe je tekvica a kôpor!
Robievate doma cuketové placky a privítali by ste malú zmenu? Pripravte si grécke Kolokithokeftedes. Pridaním fety, mäty a bazalky získate neopísateľnú chuť. Ak hľadáte recept na zeleninovú bombu, tak je to rozhodne polievka Minestrone. Inšpirovali sme vás? Nezabudnite sa nám s vaším jedlom pochváliť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na cuketové tartaletky budete potrebovať (8 ks s priemerom 8 cm):
Cesto:
220 g hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky soli
70 g studeného masla
2 stredne veľké vajcia
Na náplň budete potrebovať:
1/2 bielej cibule
150 g feta syra
200 g kyslej smotany
20 g šľahačkovej smotany
hrsť kôpru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
menšiu cuketu
A takto na to:
Pripravte cesto. V mise zmiešajte múku so soľou a rukami v nej rozdrobte kúsky studeného masla. Pridajte vajcia a hnetením vypracujte jemne lepivé cesto. V prípade potreby prilejte lyžicu studenej vody. Cesto ihneď rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie, bez použitia ďalšej múky, a odložte na pol hodinu do chladničky.
Medzi tým si pripravte náplň. Na panvičke s olivovým olejom opražte na kocky nakrájanú cibuľku. V mise zmiešajte fetu, kyslú, šľahačkovú smotanu, dochuťte opraženou cibuľkou, kôprom, soľou, čiernym mletým korením a zamiešajte. Cuketu narežte pozdĺžne na tenké plátky, osoľte a nechajte chvíľu postáť. Cuketové plátky poutierajte papierovým obrúskom a stáčaním tvarujte do tvaru kvetu.
Vychladené cesto vykrajujte a naplňte ráfiky, prípadne iné formičky. S cestom pracujte rýchlo, prípadne dajte naplnené ráfiky na 15 minút do chladničky zachladiť. Takto pripravené cesto popichajte vidličkou, orežte prebytočné cesto a pečte pri teplote 200 stupňov 10 až 15 minút. Cesto by malo mať po okrajoch jemne zlatistú farbu. Upečené cesto vytlačte z ráfikov, naplňte náplňou z fety a na vrch položte cuketový kvet, alebo na plátky nakrájanú cuketu. Pečte pri teplote 200 stupňov ďalších 10 až 15 minút.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)