Tieto grécke cuketové placky majú pre mnohých trochu krkolomný názov – kolokithokeftedes (κολοκυθοκεφτεδες). V preklade je však toto slovo veľmi jednoduché. Slovom Kolokýthi (κολοκύθι) sa v gréčtine nazývaju cukety, ale aj tekvice a Keftedes (κεφτέδες) je zase názov pre akékoľvek karbonátky. Teda cuketové karbonátky. Ktoré častokrát ako karbonátky vôbec nevyzerajú pretože môžu (a spravidla aj majú) mať akýkoľvek tvar – guľky, šišky, karbonátky alebo jednoduché placky. Každá rodina, ale aj každá taverna má svoj zaužívaný tvar, ktorý používa. Naozaj, sedíte v jednej taverne, ako meze (predjedlo) si objednáte kolokithokeftedes a dostanete ich v tvare guľky, o tavernu ďalej už však podávaju toto jedlo v tvare placiek alebo karbonátok a tak sa to strieda. Ale všade chutia fantasticky.
Doma si ich pripravujeme prakticky pri každej grilovačke. Špeciálne tento rok, keď sme sa rozhodli na našej záhradke pestovať cukety. A že sa ich urodilo! A tak prívarky alebo grilované cukety často striedajú tieto cuketové placky na grécky spôsob. Ich príprava nie je zložitá a zaberie vám len minimum času. Oproti našim klasickým cuketovým plackám sú trochu iné, obsahujú totiž kopec byliniek a tiež syr feta. A chutia božsky. Idete do toho?
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na Kolokithokeftedes alebo cuketové placky na grécky spôsob budete potrebovať (pre 4 osoby):
1 veľkú nastrúhanú cuketu
2 červené cibule
200 g syra feta
2 vajíčka
hrnček hladkej múky
hrsť nadrobno nasekaného čerstvého kôpru
hrsť nadrobno nasekanej mäty
hrsť lístkov čerstvej bazalky
hrsť nadrobno nasekanej pažítky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej
A takto na to:
V tomto recepte je najdôležitejšia predpríprava samotnej cukety. Na hrubo nastrúhanú cuketu zabaľte do čistej utierky (vyhraďte si na prácu s jedlom jednu utierku, ktorú inak nebudete používať) a poriadne vyžmýkajte. Vyjde z nej obrovské množstvo vody. Naozaj je to pre chrumkavosť placiek najdôležitejšia vec v tomto recepte. Samozrejme, tú vodu nemusíte vylievať do drezu, použite ju do zeleninovej polievky alebo si pripravte drink zmiešaním s vodou, pridaním mäty a na plátky nakrájanej uhorky. Na leto ako stvorené!
Vyžmýkanú cuketu zmiešajte s ostatnými ingredienciami do konzistentnej hmoty. Nezabudnite podľa chuti osoliť a okoreniť. Tvarujte malé placky a vyprážajte ich z každej strany na olivovom oleji do zlatova. Podávajte s tzatziki.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)