Cubanos

Cubanos – kubánsky sendvič + recept na kubánsky chlieb

Cubanos – kubánsky sendvič alebo tiež medianoche ako sa mu zvykne hovorievať, si pripravujeme minimálne raz do roka. Je neuveriteľne chutný, plný citrusovej chuti a tým pádom aj poriadne svieži a šťavnatý. Je to pôvodom kubánske jedlo, resp. jedlo kubánskej komunity z USA. Dodnes vedú mestá Florida a Tampa spory o tom, kde tento famózny sendvič uzrel svetlo sveta. Zašlo to až tak ďaleko, že mestská rada Tampy v roku 2012 vyhlásila Cubanos za „signature sandwich of the city of Tampa“. No, my priateľské naťahovanie sa dvoch miest o miesto jeho pôvodu necháme stranou. Nám je jedno kde vznikol, dôležité je, že vznikol a tak na diaľku obom mestám ďakujeme. Te agradecemos!

My sme ho spoznali cez film Chef, ktorý absolútne milujeme. Točí sa okolo jedla, sú v ňom nádherné zábery na jeho prípravu a má nesmierne pozitívnu atmosféru. Ideálna oddychovka. Jon Favreau ako šéfkuchár Carl Casper sa nepohodne s majiteľom reštaurácie stvárneným Dustinom Hoffmanom, dostane sa do slovného konfliktu s kritikom Ramsey Michelom, ktorý prerastie aj do konfilktu na twittri, pridé o prácu a na živobytie si začne zarábať tak, že otvorí vlastný food truck! Samo o sebe to znie parádne, nie? A v jednej scéne pripravuje práve cubanos.

Doma sme si hneď povedali, že do toho musíme ísť. Naštudovali si recept, čo to prečítali o jeho pôvode a histórii a pustili sa do jeho prípravy. Keď sme cubanos prvýkrát ochutnali ostali sme v nemom úžase. Skvelé! Svieža a citrusová, pre nás netypická chuť pre mäsový sendvič nás ihneď dostala. Odvtedy si ho musíme raz za čas pripraviť.

Časovo ide o náročnú prípravu. Mäso musíte marinovať niekoľko hodín, potom piecť a až tak si z neho pripraviť sendvič. Medzitým by ste si však mali upiecť domáci kubánsky chlieb, ktorý má tvar akýchsi bagiet. Ale verte nám, stojí to za tu námahu. A ak takýto sendvič pripravíte na nejakú párty, vaši hostia pôjdu do kolien, fakt. Na naše slovo sa môžete spoľahnúť. Tak poďme na to, nech sa páči: Cubanos – kubánsky sendvič.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na kubánsky sendvič budete potrebovať (4 porcie):
Na pečivo:
480  hladkej múky
10 g sušeného droždia
40 g bravčovej masti
280 g teplej vody
10 g soli
lyžičku cukru
Prvá marináda:
1 l pomarančovej šťavy
500 ml vody
125 ml ryžového octu
125 ml rumu
20 g soli
1 hlavička cesnaku – prelisovaná
lyžica nasekaného čerstvého oregana
lyžica nasekanej čerstvej šalvie
lyžica nasekaného čerstvéhon koriandra
lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
lyžica nasekaného čertvého tymianu
lyžica nasekanej čerstvej mäty
1 pomaranč
1 limetku
40 g hnedého cukru
čerstvo mleté čierne korenie
Mojo marináda:
6 pomarančov
6 limetiek
lyžicu nasekaného čerstvého oregana
lyžicu nasekaného čerstvého koriandra
lyžicu nasekanej čerstvej mäty
125 ml olivového oleja
2 lyžičky mletej rasce
2 strúčiky cesnaku – prelisované
lyžičku soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na cubanos – kubánsky sendvič:
1 až 1,5 kg bravčového pliecka
10 kyslých uhoriek
horčica amerického typu
20 plátkov šunky
12 plátkov syra ementál alebo syra švajčiarského typu

A takto na to:

Zmiešajte všetky ingrediencie na prvú marinádu. Ponorte do nej bravčové pliecko, dobre pomasírujte, zakryte a nechajte marinovať v chlade aspoň 12 hodín.

Zmiešajte všetky ingrediencie na mojo marinádu a poriadne ju vtierajte rukami do mäsa pár minút. Znovu zakryte a nechajte v chlade minimálne 2 hodiny, pokojne však aj dlhšie. Pred samotným pečením mäsa z neho zotrite veľké kusy byliniek.

Pliecko preložte z mojo marinády na plech s roštom, podlejte ho tou istou marinádou, z ktorej ste ho vybrali a pečte pri teplote 160 stupňov 2 a pol až 3 hodiny.

Chlieb vytvoríte jednoducho: v 100 g teplej vody s lyžičkou cukru nechajte naštartovať sušené droždie. Nechajte postáť asi 15 minút. V mise zmiešajte múku a soľ, pridajte vodu s cukrom a droždím a zvyšnú vodu, pridajte masť a vymieste cesto ručne alebo pomocou kuchynského robota. Vypracované cesto zakryte fóliou a utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť asi hodinu až hodinu a pol.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 časti a vytvarujte chlieb v podobe podlhovastých bagiet. V strede bagiet by ste mali urobiť pozdĺžny zárez. Plech s bagetami potom ľahkou utierkou a nechajte asi hodinu kysnúť. Pred pečením ich môžete postriekať studenou vodou pomocou rozprašovača. Pečte pri teplote 190 stupňov 25 až 30 minút. Čas si však musíte odsledovať podľa svojej rúry.

Upečené pliecko narežte na tenké plátky a na planchi alebo grile s hladkou plochou opečte z každej strany, rovnako tak šunku. Sendvič vyskladajte nasledovne: bagetu rozrežte, obe strany vrch aj spodok bagety potrite horčicou, na spodok uložte plátky kyslej uhorky, plátky šunky, plátky mäsa, plátky syra a znova plátky uhorky a uzavrite vrchom bagety. Bagetu potrite zmäknutým maslom a opečte v kontaktnom grile do chrumkava. Cubanos – kubánsky sendvič máte hotový.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre