Tento recept jednoznačne patrí na náš blog. Patrí totiž medzi klasické francúzske recepty a je veľmi jednoduchý, prakticky sa nedá pokaziť. Vyžaduje maximálne hodinku prípravy a dve až tri hodiny chladenia. Mimochodom, vynikajúci spôsob ako spotrebovať prebytočné žĺtka, alebo ako to bolo v mojom prípade, spotrebovať množstvo šľahačkovej smotany pred zárukou. Sladkým smotanovým dezertom nepohrdne žiadna návšteva a vaša rodina ho bude absolútne zbožňovať. Crème brûlée.
Na prípravu Crème brûlée budete potrebovať (4 porcie):
400 ml 33% smotany
1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
4 žĺtka
50 g kryštálového cukru
cukor na posypanie
A takto na to:
-
Rúru predhrejte na 170 stupňov. Z vanilkového struku vyškrabte semiačka a zmiešajte ich so smotanou. Ak sa rozhodnete použiť vanilkový extrakt, ten použite pred nalievaním do misiek. Smotanu s vanilkou ohrejte, nesmie však vrieť. Žĺtka s cukrom vyšľahajte ručným mixérom do hustej bielej peny a zalievajte horúcou smotanou. Ak použijete vanilkový extrakt, teraz ho pridajte a premiešajte. Zmes nalejte do štyroch misiek a poukladajte do vysokého plechu. Do plechu nalejte vriacu vodu tak, aby boli misky čo najviac ponorené. Dávajte pozor, aby sa voda nedostala do mištičiek. Plech vložte do rúry a pečte 35 – 40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a na pár hodín vložte do chladničky. Tesne pred podávaním posypte povrch crème brûlée cukrom a horákom (flambovacou pištoľou) karamelizujte. Ihneď podávajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)