Sviatok sv. Valentína doma neoslavujeme. Romantické večere sú totiž u nás na dennom poriadku, darčeky si dávame kedykoľvek, akurát Kamil by sa mohol polepšiť a kvety mi kúpiť trochu častejšie. To je však detail. Ale ľudia sú rôzni a ak Valentín patrí medzi vaše obľúbené sviatky tak to vieme pochopiť. Preto v predvečer sviatku pridáme na blog recept na sladký dezert, ktorý dokonale doplní domácu romantickú večeru. Hlavnú úlohu hrá v koláčiku čokoláda a tá, ako iste viete, je zaručené afrodiziakum. ;)
A k slávnostnej večeri patrí aj dobré víno. My sme dezert spárovali s výborným Tramínom červeným z rady VITIS Galéria. Tento recept sme totiž už dávnejšie vytvorili v spolupráci so spomínanou radou vín a vy ste sa s ním možno stretli v nejakých časopisoch o jedle. Tento raz – premiérovo – aj na našom blogu. Nech sa páči, čokoládový koláč s malinovou omáčkou.
Na prípravu čokoládového koláča budete potrebovať (6 – 8 porcií):
150 g masla
240 g kryštálového cukru
65 g kakaa holandského typu
6 g instantnej kávy
štipku soli
75 g hladkej múky
2 veľké vajcia
65 g kešu orechov
Na prípravu čokoládovo kávového krému budete potrebovať:
40 g kvalitnej 70% horkej čokolády
60 g kvalitnej mliečnej čokolády
30 ml 33% smotany
20 ml kávy
Na prípravu malinovej omáčky budete potrebovať:
100 g mrazených malín
40 g kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
A takto na to:
Vo vodnom kúpeli roztopte maslo, cukor, kakao, instantnú kávu a štipku soli. Metličkou zmes občas premiešajte, až sa suroviny neprepoja. Misku odložte stranou a nechajte 5 minút ochladnúť. Do zmesi postupne pridávajte jedno vajce po druhom, metličkou miešajte. Na záver pridajte múku a na hrubo nasekané kešu orechy. Na maslom vymastený plech s rozmerom 27 x 20 cm zmes prelejte a pečte pri 160 stupňoch približne 25 minút.
Medzitým si pripravte čokoládovo kávový krém. Čokoládu rozpustite v smotane a káve nad vodným kúpeľom. Metličkou premiešajte, misku zložte a nechajte chladnúť približne 10 minút v chladničke. Ručným mixérom potom krém 1 minútu mixujte, aby krém trochu zhustol.
V malej miske na miernom ohni povarte maliny, cukor a citrónovú šťavu. Malinovú omáčku varte 6 – 10 minút, pripravujte ju tesne pred podávaním, aby bola horúca.
Koláč nakrájajte na obdĺžniky, prelejte čokoládovým krémom a malinovou omáčkou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)