ceresnovo_cokoladovy_kolac8

Čokoládovo-čerešňový koláč bez múky

posted in: Leto, Sladký život | 0

Hurá. Podarilo sa nám vyšpekulovať nenormálne dobrý koláč, a podržte sa, bez štipky múky. Trendy! Takže si na ňom môžu pokojne zmlsnúť aj bezlepkáči. No a my ostatní, môžeme zjesť o dva kúsky viac, bez väčších výčitiek svedomia. Na povrchu chrumkavá krusta, vnútro šťavnaté a vláčne. K tomu ešte domáca čerešňová zmrzlina a dokonalý letný dezert je na svete. Určite ním ohúrite celú svoju rodinu. Čokoláda a čerešne v hlavnej úlohe.

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

kosik

Na prípravu čokoládovo-čerešňového koláča budete potrebovať (priemer 24 cm):
65 g masla
125 g kvalitnej mliečnej čokolády
125 g min. 70% tmavej čokolády
125 g krupicového cukru
5 bielok
5 žltkov
½ kg čerešní
Na prípravu domácej čerešňovej zmrzliny budete potrebovať:
250 ml 33% smotany
¼ kg čerešní
med alebo cukor podľa chuti
1 lyžičku vanilkového extraktu

 

 

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

A takto na to:

  • Príprava zmrzliny je veľmi jednoduchá a nenáročná. Potrebujete ju však zamraziť, preto si ju pripravte ako prvú. Odkôstkujte ¼ kg čerešní a v mixéri ich rozmixujte. Vôbec nebude prekážať, ak ostanú aj hrubšie kúsky. V mise vyšľahajte smotanu, pridajte med, alebo cukor. Ak sú čerešne dostatočne sladké, sladiť možno vôbec nebude potrebné. Vyšľahanú smotanu zmiešajte s rozmixovanými čerešňami, prelejte do uzatvárateľnej misky a nechajte v mrazničke aspoň 2 hodiny.
  • Príprava koláča je opäť veľmi jednoduchá. Odkôstkujte čerešne a predhrejte rúru na 180 stupňov. V jednej mise vyšľahajte bielka, v druhej vyšľahajte žĺtka s cukrom do svetlej nadýchnej peny. Vo vodnom kúpeli roztopne čokoládu s maslom. Ak chcete topenie trochu urýchliť, misku s čokoládou prekryte potravinovou fóliou.
  • Roztopenú čokoládu nechajte chvíľku ochladnúť a pomaly ju primiešajte k žĺtkam. Miešajte stierkou. Ak by bola čokoláda príliš horúca a vliali by ste ju naraz, cesto by sa vám zgrclo. Do cesta nejde žiadna múka a nemali by ste to ako napraviť. Do cesta na záver primiešajte aj vyšľahané bielka, opäť stierkou premiešajte. Tortovú formu s priemerom 24 cm vysteľte papierom na pečenie. Pokojne použite aj obdĺžnikový pekáč s rozmerom 27×38 cm.
  • Na dno formy poukladajte vykôstkované čerešne a zalejte ich čokoládovým cestom. Pečte 40 minút, ak použijete obdĺžnikovú formu cesto bude nižšie, preto pečte cca 30 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry nechajte koláč vo forme vychladnúť, posypte kakaom, nakrájajte a podávajte s čerstvými čerešňami a čerešňovou zmrzlinou.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

ceresnovo_cokoladovy_kolac8

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre