čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky so slaným karamelom

Naše čokoládové tartaletky sú chuťovo fantasticky vyvážené. Krémovú čokoládovú ganáž perfektne dopĺňa karamel so štipkou soli a jemne opečené kúsky lieskových orechov. Krehké, kakaovo-orieškové cesto, ktoré drží všetky časti pokope po pár hodinách od naplnenia príjemne zmäkne a nasiakne všetkými tými chuťami. Do tohto dezertu sa proste zamilujete. A prečo sme pripravili tento lahodný dezert? 

Blíži sa sviatok zamilovaných. A i keď my rozhodne nepatríme k prehnane romantickým typom, nejakú tú drobnosť si vždy darujeme. Sme spolu 20 rokov a vieme, že prekvapiť, potešiť toho druhého má svoje čaro. Nemusí to byť výlet na Bali. Stačí drobnosť, ktorá poteší. Aj keď Bali by tiež bodlo…

Ale späť k drobnostiam. Premýšľali sme, aký recept pripravíme pre tých, ktorí budú chcieť svoju polovičku obdarovať vlastnoručne vyrobenou sladkosťou a vymysleli čokoládové tartaletky so slaným karamelom a orieškami. Veď čo sa k sviatku zamilovaných hodí viac ako čokoláda? Okrem toho sú v tvare srdiečka, takže Valentínsky dezert ako vyšitý.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na čokoládové tartaletky budete potrebovať (8 ks s priemerom 8 cm):
110 g hladkej múky
70 g mandľovej múky
40 g kakaa
70 g práškového cukru
75 g studeného masla
1 vajce
štipku soli
Na slaný karamel budete potrebovať:
75 g kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku medu
40 ml 33% smotany na šľahanie
1 čajovú lyžičku masla
štipku hrubozrnej morskej soli
50 g nahrubo nasekaných lieskových orechov
Na čokoládovú ganáž budete potrebovať:
185 g mliečnej čokolády 33,6%
25 g horkej čokolády 54,5%
130 ml 33% šľahačkovej smotany

A takto na to:

Upečte tartaletky. V kuchynskom robote s nádstavcom nožov pulzne mixujte všetky suroviny: hladkú a mandľovú múku, kakao, práškový cukor, studené maslo, vajce a štipku soli. Drobenku, ktorá vznikne, preložte na pracovnú dosku a rukami z nej vyhneťte cesto. To jemne roztlačne do disku a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte odležať v chladničke 1 až 2 hodiny.

Vychladené a odležané cesto vyvaľkajte medzi dvoma, jemne pomúčenými papiermi na pečenie. V prípade potreby dajte cesto na 10 minút do chladničky. Pomocou ráfika (špeciálna formička na tartaletky) vykrajujte cesto a ukladajte do ostatných ráfikov na plech vystlaný papierom na pečenie. Zo zvyšného cesta vykrojte pásy, ktorých šírka sa rovná výške vášho ráfika. Okraje cesta na dne tartaletky potrite trochou studenej vody a jemným pritlačovaním prilepujte vykrojené pásy. Prebytočné cesto orežte ostrím nožom, dno popichajte vidličkou a dajte na 10 až 20 minút zachladiť. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte tartaletky úplne vychladnúť, až potom ich vyberte z ráfikov.

Pripravte slaný karamel. Do hrnca s kryštálovým cukrom a medom nalejte trochu studenej vody tak, aby pokryla všetok cukor. Hrniec zahrievajte na miernom plameni, nemiešajte, občas hrniec rukou ponatriasajte, aby sa cukor nepálil a zahrieval sa rovnomerne. 

V druhom hrnci zahrievajte smotanu, maslo a soľ. Soľ a maslo by sa mali úplne rozpustiť, ale smotana nesmie vrieť. Keď cukor dosiahne jantárovú farbu, zalejte ho horúcou smotanou a miešajte. Po pol minúte odstavte a prelejte do čistej misy. Do slaného karamelu pridajte nahrubo nasekané lieskové orechy a premiešajte. Dno každej tartaletky naplňte karamelovo-orechovou náplňou a dajte ich na 10 až 15 minút do chladničky.

Medzitým prichystajte čokoládovú ganáž. Smotanu zahrejte tesne pod bod varu. Pridajte do nej mliečnu a horkú čokoládu a ihneď odstavte. Stierkou miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Nalejte čokoládovú ganáž do tartaletiek a nechajte ich minimálne 2 hodiny (ideálne cez noc) zachladiť. Tartaletky skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Ľubovoľne ich dozdobte.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre