Kombinácia čokolády, malín a vanilky, poznáte niečo lepšie? Na prípravu veľmi jednoduchý dezert je určený skutočným gurmánom, ktorí ocenia čerstvosť lesných malín, sladkosť vanilky a lahodnú chuť kvalitnej čokolády.
V sobotu sme sa vybrali do lesa, nazbierali kopec malín, podarilo sa nám nájsť pár húb, urobili si malý piknik a vrátili sa vyčerpaní výdatnou prechádzkou. Ale stálo to za to! Časť malín sme zamrazili, časť zjedli len tak a predsa sa nám jedna miska zvýšila. Chcela som pripraviť rýchly dezert, ktorý by lahodil oku a tiež výborne chutil. Voľba padla na cupcaky, sú vďačné, väčšina ľudí ich má rada a chutia naozaj parádne. Tieto pôvodne americké koláčiky patria k mojim najobľúbenejším, a tak vám ponúkam ďalší recept na ich prípravu. Tento raz na 24 kusov. Že to nie je priveľa pochopíte už pri prvom súste. A ešte jedna rada na záver, malinami nešetrite a vychutnávajte.
Na čokoládové cupcakes s lesnými malinami budete potrebovať (24 cupcakes):
175 g hladkej múky
185 g práškového cukru
30 g kakaa
1⁄2 lyžičky sódy
štipka soli
75 g kvalitnej čokolády (minimálne 70 %)
1⁄2 hrnčeka prekvapkávanej kávy
213 ml oleja
1⁄2 hrnčeka cmaru
2 čerstvé vajcia
Krém:
300 ml mlieka
60 g múky
2 lyžice cukru
1⁄2 vanilkového lusku
150 g masla
50 g cukru
misku malín na ozdobenie
A takto na to:
- Čokoládu nastúhajte na drobno. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Do veľkej misy preosejte múku, cukor, kakao, sódu a štipku soli. Všetko spolu dobre premiešajte s nastrúhanou čokoládou.
- Do druhej veľkej misy nalejte kávu, olej, cmar, pridajte vajcia a metličkou vyšľahajte. Primiešajte preosiate sypké suroviny a dobre premiešajte. Košíčky plnte do dvoch tretín. Pečte presne 24 minút.
- Medzi tým si môžete pripraviť vanilkový krém. V malom hrnci poriadne rozmiešajte mlieko, múku, cukor tak, aby neostali žiadne hrudky. Pridajte polovicu vanilkového lusku, najskôr nožom vyškrabte semienka a pridajte aj lusk. Varte a stále miešajte na miernom ohni, kým nevznikne hustá kaša. Za občasného miečania nechajte vychladnúť.
- Vo vyššej nádobe rozšľahajte mäkké maslo so zvyškom cukru, na nízkych otáčkach miešajte a pridávajte vychladenú kašu. Občas sa stane, že pri spájaní s maslom sa krém zrazí. V takom prípade nezúfajte, vlejte celý krém späť do hrnca, nechajte chvíľku prevrieť a na premiešanie použite ručný mixér. Krém bude hladký a pripravený na zdobenie. Cupcakes ozdobujte až keď sú úplne vychladnuté, to isté platí pre krém. Na záver ich ozdobte malinami.
Mižu