Na našom blogu je už niekoľko podarených receptov na torty. Tento raz sme sa rozhodli, že vám dáme možnosť vybrať si. Čokoládovo-kokosová torta alebo Čoko – čoko – čokoládová torta. Vy ste si vybrali tú najčokoládovejšiu verziu čokoládovej, vhodnú len pre totálnych čokoholikov. Prečo tri krát čoko? Torta je poskladaná z kakaového cesta, čokoládového krému, poliata čokoládou, dozdobená čokoládkami. Ozajstná čokoládová.
V prípade, že neholdujete horkej čokoláde, pokojne ju nahraďte kvalitnou mliečnou, nič sa nestane. V recepte tiež uvádzam tortovú formu s priemerom 17 cm. Uvedomujem si, že nie je až taká bežná. Pokojne ju nahraďte formou s 20 cm priemerom. Korpus bude len o trochu nižší. Zdobenie je na každom z vás. Čokoládová ganache s pomarančovou kôrou je chuťovo výnimočná. Ale i tu sa predstavivosti medze nekladú. Použite škoricu, kardamon, zázvor. Čokoľvek, čo máte radi.
Často sa ma pýtate na obalový krém na tortách. Tajomstvom úspechu je hustý krém, postupné nanášanie a zachladzovanie. Všetko je len o trpezlivosti a praxi. Držíme palce a veríme, že nám pošlete foto tej vašej najčokoládovejšej torty na svete.
Na prípravu čokoládovej torty budete potrebovať (8 porcií):
300 g hladkej múky
490 g kryštálového cukru
110 g kvalitného holandského kakaa
2/3 lyžičky sódy
1 lyžičku kypriaceho prášku
1 čajovú lyžičku soli
3 veľké vajcia
250 ml kyslej smotany
250 ml vlažnej vody
100 ml slnečnicového oleja
2 lyžičky vanilkového extraktu
Na prípravu čokoládovej ganache budete potrebovať:
470 g 70% čokolády (pre sladšiu verziu použite mliečnu, alebo pol na pol)
450 ml 33% smotany
kôru z 2 pomarančov
Na dozdobenie:
80 g 70% čokolády
rôzne čokoládky
500 g bobuľovitého ovocia
A takto na to:
Ganache pripravte niekoľko hodín, prípadne deň dopredu. Čokoládu nalámte na drobné kúsky a vložte do misky. Smotanu s nastrúhanou pomarančovou kôrou ohrejte a cez sito prelejte na čokoládu. Nechajte 2 – 3 minúty postáť a premiešajte metličkou. Misku prekryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke minimálne 3 hodiny.
Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Do misy navážte všetky sypké suroviny. Múku, cukor, kakao, sódu, kypriaci prášok a soľ. Vareškou premiešajte a postupne pridávajte vajcia, kyslú smotanu, vodu, olej a vanilku. Mixujte pár minút, až kým sa všetky suroviny neprepoja. Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Dno foriem s priemerom 17 cm vysteľte papierom na pečenie a okraje potrite maslom a posypte múkou. Pečte naraz, ak nemáte tri rovnaké formy, tak postupne pri teplote 175 stupňov približne 30 minút. Cesto po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
Vrch korpusov zrežte a zarovnajte. Na tortový stojan naneste trocha čokoládového krému a tak položte prvý korpus. Krém zabezpečí, že sa torta nebude hýbať. Ganache rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvou polovicou budete plniť, druhou tortu obaľovať. Na prvý korpus teda naneste ¼ z celého množstva krému, posypte ovocím, preložte druhým korpusom. Ten už ale uložte hlavou dole, aby ste tortu zarovnali a postup opakujte. Krém, ktorým budete obaľovať zľahka premixujte ručným mixérom. Naneste základnú vrstvu a dajte zachladiť na 15 minút. Dôvod je jednoduchý. Krém v chladničke stuhne a cesto sa pri dozdobovaní nebude drobiť. Potrite celú tortu zvyšným krémom a uhlaďte. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a polejte ňou tortu. Dozdobte čokoládkami, zvyšným ovocím, pomarančom, prípadne zvyšným krémom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)