Citrónovo-makové sušienky sú vychutené kardamómom a citrónovou kôrou. Mak v nich príjemne chrumká a hoci sú fantastické samé o sebe, my sme ich ešte vylepšili o kyselkavú citrónovú polevu. Tieto sušienky môžete napiecť ihneď, pretože majú výbornú trvanlivosť.
Vianoce sa nezadržateľne blížia, a i keď zimné obdobie úplne nepatrí k našim najobľúbenejším, Vianoce milujeme! Predvianočné obdobie si spríjemňujeme rôzne. Napríklad sme u nás doma zaviedli tradíciu ozdobovania stromčeka už začiatkom decembra. Vypekanie sladkých dobrôt, má pri ňom úplne inú atmosféru.
Náš vianočný špeciál má dlhoročnú tradíciu. V tejto kategórii nájdete obrovské množstvo inšpirácie na trvanlivé sušienky, či tradičné krémové koláčiky. Ak sa nami necháte inšpirovať, nezabudnite nám poslať fotku. Budeme sa veľmi tešiť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na citrónovo-makové sušienky budete potrebovať (40 ks):
150 g hladkej múky
100 g masla (studené)
50 g práškového cukru
citrónovú kôru z 1/2 citróna
2 strúčiky kardamómu
20 g celého maku
štipku soli
Na citrónovú polevu budete potrebovať:
15 g citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
A takto na to:
Do misy nasypte múku, práškový cukor, studené maslo nakrájané na malé kocky, nastrúhanú citrónovú kôru, rozdrvené semiačka kardamómu, štipku soli, celý mak a rukami vypracujte hladké cesto. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm. V prípade potreby použite trochu múky, aby sa cesto nelepilo. Prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte v chladničke 30 minút.
Plech vysteľte papierom na pečenie. Z vychladeného cesta formičkou vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich na plech. Pečte pri teplote 170 stupňov cca 10 minút. Po upečení nechajte citrónovo-makové sušienky vychladnúť na mriežke.
Medzitým pripravte citrónovú polevu. Do citrónovej šťavy postupne pridávajte preosiaty práškový cukor a metličkou miešajte. Citrónovú polevu nanášajte na sušienky pomocou zdobiaceho vrecka a ľubovoľne dozdobte. Sušienky skladujte vo vzduchotesnej nádobe pokojne 3 týždne.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)