Citrónové cupcakes majú jemne kyselkavú chuť. Nie sú kyslé, ani sladké. Sú tak presne akurát. Dobrá voľba na jarné pečenie. Pestré farby jasne prezrádzajú hlavné suroviny použité pri ich príprave. Špenát je prirodzeným farbivom. Čím viac sa vám podarí rozmixovať ho najemno s olejom, tým výraznejšiu farbu cestu dodá. Samozrejme, môžete si pomôcť aj potravinovým farbivom pre intenzívnejšie zafarbenie. Lemon curd má vďaka žĺtkom jasne žltú farbu a výraznú citrónovú chuť. Budete ho používať na prípravu citrónovej náplne do vnútra košíčkov a citrónového krému, ktorým dozdobíte vrch cupcakes.
V recepte pri oboch používame žĺtkový krém, ktorý si viete jednoducho pripraviť podľa nášho receptu. Ak si chcete celý proces uľahčiť, použite miesto neho zlatý klas alebo mascarpone. Ak sa však rozhodnete tento žĺtkový krém pripraviť krok po kroku, nebudete ľutovať.
Recept je na prípravu časovo náročnejší. Jednotlivé časti si ale môžete nachystať deň dopredu. Cesto po napečení, zabaľte a odložte. Na druhý deň bude rovnako mäkučké a vláčne. Lemon curd a žĺtkový krém uvarením v predstihu budú mať čas riadne vychladnúť a zhustnúť. Uskladnite ich v chladničke. Na druhý deň to potom bude hračka.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na citrónové cupcakes budete potrebovať (10 ks):
2 vajcia
40 g slnečnicového oleja
60 g čerstvého špenátu
60 g kryštálového cukru
100 g polohrubej múky
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Na lemon curd budete potrebovať:
2 žĺtka
80 g kryštálového cukru
40 g citrónovej šťavy a kôry
10 g bielej čokolády callebaut
60 g žĺtkového krému (dá sa nahradiť zlatým klasom)
Na citrónový krém budete potrebovať:
140 g mascarpone
60 g žĺtkového krému (dá sa nahradiť zlatým klasom)
50 g lemon curd
20 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
A takto na to:
Upečte špenátové košíčky. V mixéry rozmixujte špenát a slnečnicový olej na čo najjemnejšie. Bielka vyšľahajte s cukrom. Žĺtka šľahajte v samostatnej mise a postupne k nim prilievajte špenátový olej. Vyšľahané žĺtka pridajte k bielkam a opatrne stierkou zamiešajte. Pridajte preosiatu múku so sódou a opäť stierkou premiešajte. Cesto preložte do cukrárskeho vrecka, spodok vrecka nastrihnite a pomocou neho naplňte papierové košíčky na cupcakes.
Pečte pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po vytiahnutí nechajte košíčky vychladnúť na mriežke.
Pripravte lemon curd. Do hrnca pridajte žĺtka, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, kôru a za neustáleho miešania metličkou pri miernom ohni priveďte k varu. Odstavte, primiešajte čokoládu kým sa nerozpustí a lemon curd prepasírujte cez sito. Prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala krému a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí rozdeľte lemon curd na dve časti. Z jednej pripravíme citrónovú náplň do vnútra cesta a z druhej citrónový krém. Najprv citrónová náplň. 60 g lemon curd a 60 g žĺtkového krému zmiešajte.
Teraz citrónový krém. V mise šľahajte mascarpone, žĺtkový krém s lemon curd, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Citrónový krém preložte do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
Jednotlivé komponenty máte pripravené, citrónové cupcakes môžete vyskladať. Špenátovým košíčkom vyrežte stred a vyrezanú časť odložte bokom.
Dieru naplňte citrónovou náplňou, prikryte časťou vyrezaného cesta a na vrch pomocou zdobiacej špičky nastriekajte citrónový krém. Citrónové cupcakes dozdobte ľubovoľným ovocím, zbytkami vyrezaného cesta a prebytočným lemon curd.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)