Už niekoľko mesiacov cestujeme za gastronómiou do rôznych kútov sveta. Tento raz sme sa vybrali naozaj veľmi ďaleko a vy sa k nám môžete pridať. Mexiko je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií, ktorá okrem nádherných pláží, prírody, sopiek a pyramíd ponúka aj skvelú kuchyňu. Ako prvé jedlo sme sa rozhodli pripraviť churros. Je to sladké jedlo typické pre všetky španielsky hovoriace krajiny a regionálne sa odlišuje len v drobnostiach.
História vzniku tohto jedla nie je dodnes úplne jasná. Prvá teória sa opiera o tvrdenie, že churros pochádza z Číny a je tam známe pod názvom Youtiao. Druhou teóriou je, že churros pripravovali španielski pastieri len z múky, vody a soli. Do južnej Ameriky sa churros dostalo už začiatkom 16. storočia. Typické je svojim ryhovaným tvarom a podáva sa napríklad obalené v cukre, s hustou horúcou čokoládou, karamelom alebo plnené.
Isté je, že keď raz navštívite Mexiko, túto sladkú pochúťku tam (nielen tam) jednoducho musíte ochutnať. Kým sa tak ale stane, pripravte si churros spolu s nami v pohodlí vášho domova. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. My sme sa rozhodli churros pripraviť obalené v škoricovom cukre s čokoládovou ganážou dochutenou pomarančom a chilli.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na churros budete potrebovať:
65 g masla
140 ml vody
1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
štipku soli
140 g hladkej múky
1 veľké vajce
40 g škoricového cukru na obaľovanie
rastlinný olej
Na čokoládovú ganáž budete potrebovať:
50 ml 33% smotany
90 g 33 % mliečnej čokolády
30 g 54 % horkej čokolády
kôra z ½ pomaranča
štipku soli
chilli
A takto na to:
V hrnci s dvojitým dnom rozpustite maslo vo vode s cukrom a štipkou soli, priveďte k varu a nechajte 5 minút vrieť. Pridajte hladkú múku a vareškou miešajte, kým sa všetka múka nezamieša. Cesto stále miešajte a odpaľujte. Odstavte ho, keď sa odliepa odo dna a od stien hrnca. Cesto nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí preložte cesto do väčšej misy, pridajte vajce a mixujte. Ak by bolo veľmi husté, pridajte jednu až dve lyžice vody. Cesto však nesmie byť veľmi riedke, aby si pri vyprážaní udržalo svoj tvar. Preložte ho pomocou stierky do pevného cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou 1M.
V kastróle rozpáľte rastlinný olej. Z cukrárskeho vrecka vytláčajte cca 10 cm dlhé churros a pomocou nožničiek potretých olejom cesto odstrihujte. Vyprážajte na miernom ohni asi 2 minúty z každej strany. Ihneď po vypražení nechajte churros na papierovom obrúsku trochu osušiť a ešte za horúca ich obaľujte v škoricovom cukre.
Pripravte čokoládovú ganáž. V kastróle priveďte k varu smotanu s pomarančovou kôrou a ihneď odstavte. Do smotany pridajte čokolády a dobre zamiešajte. Ganáž finálne dochuťte štipkou soli a drobnými kúskami chilli.
Tip: Odpaľované cesto na churros je pomerne husté a obyčajné cukrárske vrecko sa pri jeho vytláčaní bude trhať. Preto radšej siahnite po bavlnenom cukrárskom vrecku, ktoré sa tiež používa pri výrobe čajového pečiva.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)