Samotný názov neznie veľmi lákavo, uznáte. Pravdou je, že ak túto tradičnú českú záležitosť nepoznáte, mohli by ste si predstaviť čokoľvek, len nie chutne vyzerajúce jedlo. A to by ste veru spravili obrovskú chybu. Ja, ako knedľový milovník, na ne nedám dopustiť. Hotová balada na jazyku. Najviac ma baví tá ich mazľavosť na povrchu a to, že sú ozaj chlpaté. Nech by ste sa snažili akokoľvek povrch uhladiť, nepodarilo by sa vám to. Príprava nie je náročná, pozor si dávajte len pri ich varení. Ak nemajú správnu konzistenciu, vo vriacej vode sa vám rozpadnú. Nepoužívajte nové zemiaky. Pre prípravu týchto knedlí nie sú vhodné. Podávajte s kyslou kapustou a údeným alebo s opraženou cibuľkou a slaninou. Jedlo pre toto ročné obdobie ako stvorené!
Na prípravu chlpatých knedlí budete potrebovať (7 kusov):
370 g zemiakov
125 g hrubej múky
1 vajce
soľ
maslo na omastenie
A takto na to:
- Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Surové zemiaky očistite a na jemno nastrúhajte. Prebytočnú šťavu vyžmýkajte, nebudete ju potrebovať. Zemiaky preložte do čistej misky, osoľte a zmiešajte s vajíčkom. Postupne pridávajte múku tak, aby vzniklo tuhé cesto.
- Vriacu vodu osoľte. Do tejto vody namočte dve polievkové lyžice a pomocou nich tvarujte z cesta šišky. Ak knedle pripravujete prvý raz a nie ste si istý konzistenciou cesta, prvú knedľu vložte do vody ako pokusnú. Ak sa rozvarí, prisypte múku. Ak nie, cesto je presne také, aké má byť.
- Knedle vkladajte jednu po druhej, zvýšte plameň a jemne ich odlepte vareškou od dna. Varte do mäkka približne 11 – 15 minút v závislosti od ich veľkosti. Keď sú knedle uvarené, vyberte ich pomocou sita a omastite roztopeným maslom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.