Chilli con carne

Chilli con carne

Chilli con carne je skutočne výnimočné jedlo. V preklade znamená chilli s mäsom a jeho pôvod by sme zrejme mali hľadať kdesi v severnom Mexiku, resp. južnom Texase. Skutočne sa nejedná o výlučne mexické jedlo, aj keď už v 16. storočí španielski kolonizátori opisovali jedlo z chilli papričiek, ktoré sa podávalo v hlavnom meste Aztékov v Tenochtitlane.

Prvykrát sa recept na chilli con carne dostal do knihy v roku 1857, ktorá pojednáva o mexicko-americkej vojne. Receptúra obsahuje sušené mäso, loj a chilli, ktoré sa spolu formovali do tehličiek a sušili a neskôr varili v hrncoch pre vojakov vo vojenskom táborisku v Monterrey.

Neskôr sa jedlo rozšírilo prakticky do celej oblasti a spopularizovalo po celých štátoch a v roku 1977 sa stalo oficiálnym jedlom amerického štátu Texas. Samozrejme, populárne je v celej Amerike, ale prakticky aj na celom svete. Zvyčajne sa pri jeho príprave používa hovädzie mleté mäso, ale nie je to podmienka.

My sa v recepte budeme držať hovädziny, z ktorej ho pripravujeme prakticky stále. Pri natáčaní videa sme však použili mix mletého mäsa (50% bravčové, 50% hovädzie), ktoré sme mali v mrazničke. V tejto dobre covidu sa snažíme priebežne spotrebovávať zásoby a zbytočne nechodiť po nákupoch, ak to nie je nutné. A aj keď sme pri natáčani zvolili iný druh mäsa na výslednej chuti to poznať nebolo. Takže ak nemáte po ruke práve hovädzinu nevadí, použite mix alebo bravčovinu. Je to na vás.

Výborne sa k takémuto jedlu hodí dobré červené víno, odporúčame Cabernet Sauvignon od Slovenských viníc, ktoré korenistému a pálivemu chilli naozaj skvele pristane.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

Chilli con carne

kosik

Na chilli con carne (pre 4 osoby):
500 g mletého mäsa (ideálne hovädzie)
400 g konzvervovanej fazule (240 g pevného podielu)
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
lyžica paradajkového pretlaku
2 väčšie lúpané paradajky
chilli papričky (množstvo zvoľte podľa svojej chuti)
½ čajovej lyžičky celej rasce
0,5 dcl červeného vína
2 bobkové listy
0,5 l hovädzieho vývaru
trochu bravčovej masti
1 lyžičku mletej sladkej údenej papriky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
kvalitná horká čokoláda (dve – tri kocky)

A takto na to:

Na masti si orestujte na drobno nakrájanú cibuľu a mleté mäso. Mäso sa musí s cibuľou naozaj restovať, nie dusiť. Pridajte rascu, soľ a korenie. Keď je mäsko opečené pridajte k nemu cesnak a na malé kúsky nakrájané chilli papričky. My pridávame zvyčajne tri, kvôli farebnosti po jednej z červenej, žltej aj oranžovej.

Podlejte vínom, chvíločku varte, pridajte bobkový list a údenú papriku, nakrájané lúpané paradajky a pretlak a všetko zalejte vývarom. Zakryté varte asi 40 minut. Na záver pridajte konzervovanú fazuľu podľa chuti (my preferujeme veľkú červenú fazuľu) a pár kociek čokolády. Čím kvalitnejšia tým lepšia. V tomto jedle má funkciu korenia, jedlo zaujímavo dochutí a dosladí.

Podávajte posypané petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibuľkou, ako príloha sa hodia tortillové chipsy, ale aj ryža, chlieb, pečivo.. zvoľte čo vám chutí. :)

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Chilli con carne

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre