Aj keď máme slané pečivo veľmi radi, častejšie doma pečieme a aj tuto na blog pridávame recepty na sladké dezerty. Dnes urobíme výnimku a podelíme sa s vami o jednoduchý, ale veľmi chutný recept na cesnakové uzlíky. Sú obmenou sladkej verzie napr. aj našich orechových uzlíkov (recept na cesto sa však zásadne líši). Cesto je jemné, plné olivového oleja a náplň zase tak akurát cesnaková, ktorá neurazí, ale zároveň tiež neodradí. Samozrejme, množstvo cesnaku si môžete vždy upraviť podľa seba.
K uzlíkom sme pripravili aj jednoduchý dip z bieleho jogurtu a tahini pasty, ktorú sme si, samozrejme, sami vyrobili z na sucho opečeného sezamu a skvelého extra panenského olivového oleja BORGES. Takýto dip svojou jemne orieškovou a pritom veľmi sviežou chuťou výborne dopĺňa s chuťou cesnaku ukrývajúcom sa v uzlíkoch.
TIP: Uzlíky sa snažte pripraviť skutočne maličké, aby mohli byť dobrou a chrumkavou jednohubkou.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou olivových olejov BORGES
Na cesnakové uzlíky budete potrebovať (32 ks):
200 ml teplého mlieka
100 ml teplej vody
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
7 g sušeného droždia
50 ml olivového oleja BORGES extra virgin
1 bielko
600 g hladkej múky
15 g soli
Na potieranie budete potrebovať:
1 žĺtok a trochu mlieka
40 ml olivového oleja
½ hlávky cesnaku
soľ
petržlenová vňať
A takto na to:
Zmiešajte mlieko, vodu, cukor, sušené droždie a nechajte napučať kvások. Múku zmiešajte so soľou, pridajte olivový olej, bielko a kvások. Pomocou hákového nástavca mieste 5 minút. Jemne lepkavé vypracované cesto vložte do misy vytretej olivovým olejom, prikryte potravinovou fóliou a nechajte 1 a pol hodiny kysnúť.
Pripravte si olej na potieranie. Do misky nalejte olivový olej, pretlačte strúčiky cesnaku, soľ a zmiešajte. Cesto rukami roztiahnite na jemne pomúčenej pracovnej doske a potrite ho cesnakovým olejom. Preložte cesto do polovice, druhou stranou prekryte preložené cesto. Cesto opäť rukami roztiahnite, potrite cesnakovým olejom a opäť preložte jednu časť cesta do polovice a druhou časťou ho prekryte. Cesto finálne potrite cesnakovým olejom a rozrežte na 32 tenkých pásikov. Pásik zatočte, urobte uzlík a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Postup opakujte pri zvyšnom cesta. Na celú dávku cesta budete potrebovať dva plechy.
Plechy prikryte čistou utierkou a nechajte 15 minút podkysnúť. Pečte pri teplote 190 stupňov 20 až 25 minút. Ihneď po upečení potrite cesnakové uzlíky zvyškom cesnakového oleja zmiešaného s petržlenovou vňaťou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)