Recept na cesnakové pletence vznikol akousi náhodou. Chuť na slané kysnuté pečivo a extrémny prebytok pažítky na našej záhrade nás nakoniec motivoval, aby sme stvorili tieto pletence plné masla a treného cesnaku. Pôvodne sme ich robili len tak, z pasie, sami pre seba. Ale boli také dokonalé (áno, nebojíme sa použiť slovo dokonalé), že v ten moment bolo rozhodnuté. O tento recept sme sa museli podeliť s vami.
Cesto sa na jazyku takmer rozplýva, a je ako nadýchaný obláčik. Toto pečivo je skvelé samo o sebe, takže k nemu už nič iné nepotrebujete. Ale vieme si predstaviť pletence podávať na párty, ku grilovanému mäsu, zeleninovým šalátom, či na raňajky s plátkom syra a šunky.
Práca s cestom je nenáročná. Kuchynský robot vymiesi cesto a vy ho potom necháte podkysnúť. Rozdelenie a plnenie vám zaberie nanajvýš pár minút, no a rozvaľkanie a zapletanie je hračka.
Cesnakové pletence sme skúšali plniť maslom, neskôr sme pridali aj trený cesnak. Výborné sú obe varianty. Záleží na vás a vašich preferenciách. Len jedna rada na záver, bylinkami na potieranie rozhodne nešetrite. Dodávajú pečivu príjemnú korenistú chuť a chuť leta.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na cesnakové pletence budete potrebovať (6 ks):
420 g hladkej múky
300 g plnotučného mlieka
20 g kryštálového cukru
8 g sušeného droždia
8 g soli
30 g masla
120 g masla na plnenie
trený cesnak
pažítka
vajce
maslo a pažítku na potieranie
A takto na to:
Do kuchynského robota nasypte múku a soľ. V miske jemne zohrejte mlieko, nasypte doň cukor, sušené droždie, rozmiešajte a ihneď prilejte k múke. Mieste pri nízkych otáčkach, na záver pridajte maslo a mieste, pokým sa všetky suroviny nespoja. Malo by vzniknuť cesto, ktoré sa odliepa od stien a nelepí sa na ruky.
Vymiesené cesto preložte do maslom vytretej misy a prikryte. Nechajte kysnúť cca 40 minút. Nakysnuté cesto preklopte na pracovnú dosku a rozdeľte na 12 rovnakých častí. Všetkých 12 kúskov naplňte lyžičkou masla a vytvarujte do tvaru guľôčky. Naplnené guľky poukladajte na plech, prikryte a nechajte 20 minút odpočívať.
Guľky po nakysnutí rozvaľkajte, potrite treným cesnakom a zrolujte do valčeka. Postup opakujte pri zvyšnom ceste. Vždy dva zrolované valčeky zapleťte do pletenca a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť prikryte utierkou a nechajte ešte 15 až 20 minút kysnúť.
Cesnakové pletence pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte pletence vychladnúť.
V miske rozpustite maslo, pridajte pažítku a trošku treného cesnaku. Rozpusteným maslom pletence potrite.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)