Všade samý sneh, slnko za horami za dolami a prvý mesiac tohto roka sa vlečie ako týždeň pred výplatou. Chceli sme si trocha zlepšiť náladu, a tak sme pripravili tento recept. Na zahriatie a povzbudenie hádam neexistuje nič lepšie, ako poctivá cesnačka v domácom bochníku chleba. Ja osobne cesnakovú polievku zbožňujem, ale ešte radšej lyžicou vyškrabávam cesnakom nasiaknutú striedku chleba a „odždibujem“ tú chrumkavú kôrku.
Príprava nevyžaduje žiadne výrazné zručnosti. Kvôli chlebíku, ale musíte začať o jeden deň skôr. Máme pre vás totiž menšie prekvapenie. Pre tých, ktorí už dlhšie pokukujete po kváskových chleboch, ale nechce sa vám do toho, sme pripravili rýchly kváskový chlieb. Jasné, nie je to klasický kvások, ale možno vás to navnadí a vy zistíte že venovať sa kvásku stojí za tú námahu. Čo sa polievky týka, pripravte sa na mega cesnakovú bombu s poctivou chuťou, ktorá vás vystríha pred soplíkmi a boliestkami v hrdle. Cesnačka v bochníku.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na prípravu chleba budete potrebovať (2 malé bochníky):
Rýchly kvások:
½ lyžičky sušených kvasníc
175 ml vlažnej vody
135 g hladkej múky
Cesto:
2 lyžičky sušených kvasníc
175 ml vlažnej vody
135 g hladkej múky
250 g pšeničnej celozrnej múky
2 lyžičky soli
2 lyžice olivového oleja, plus na vymastenie
Na prípravu polievky budete potrebovať (2 porcie):
1 stredne veľký zemiak
1 cibuľu
2 lyžice bravčovej masti
2 hlavičky cesnaku
parmezán
soľ
čierne mleté korenie
smotanu
cibuľku, alebo pažítku na dozdobenie
A takto na to:
Večer pred varením polievky si nachystajte rýchly kvások. Kvasnice vsypte do nádoby s vlažnou vodou, po pár minútach rozmiešajte tak, aby sa rozpustili. Prilejte do 135 g hladkej múky, premiešajte, prikryte a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 12 až 24 hodín.
Na druhý deň pripravte cesto. Sušené kvasnice vsypte do nádoby s vlažnou vodou a po chvíli premiešajte. Vo veľkej mise zmiešajte obe múky so soľou, vlejte dnu rozpustené kvasnice, olivový olej a kvások z predchádzajúceho dňa. Miesiť môžete rukami, alebo pomocou robota s hákovým nástavcom a v prípade potreby dosipte múku. Cesto musí ostať trochu lepkavé. Miesenie by nemalo trvať menej ako 10 minút. Čistú misu potrite trochou olivového oleja, cesto vložte dnu, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte hánkami prstov, vytvarujte z neho guľu a nechajte prikryté ešte 10 minút odpočívať. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti, vytvarujte okrúhle bochníky a položte ich na plech vymastený olejom a posypte múkou. Prikryte a nechajte kysnúť asi 1 a pol hodiny. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov asi 30 minút. Po upečení, nechajte bochníky vychladnúť na mriežke.
Kým bochníky chladnú, pripravte polievku. Jej príprava je veľmi jednoduchá. Zemiak očistite, nakrájajte na drobné kocky, premyte a varte v osolenej vode, kým nie sú úplne rozvarené. Medzi tým očistite a nakrájajte cibuľu, jemne ju opražte na rozpálenej masti do zlatista, pridajte pretlačené dve celé hlavičky cesnaku, osoľte, okoreňte, zalejte trochou vody (ideálne vývarom) a varte. Na zahustenie použite rozvarené zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili, prípadne ich pred tým vo varenej vode rozmixujte. Ak máte zvyšný kúsok parmezánu, ktorý už nie je vhodný na strúhanie, pridajte ho tiež. Podľa potreby prilejte vodu, dochuťte a krátko povarte. Na záver pridajte trochu smotany.
Z chlebov odstráňte vrchnú časť a vydlabte vnútornú striedku tak, aby sa dnu vošla polievka. Bochníčky a polievku v nich dozdobte zelenou cibuľkou, pažítkou a trochou nastrúhaného parmezánu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)
–