Špagety Carbonara zaručene patria medzi najznámejšie a najobľubenejšie cestoviny. Kombinácia vajec, slaniny, parmezánu a extra dávky čierneho korenia je úplná paráda. Carbonara sú zosobnením motta nášho blogu – Jednoducho. Chutne. Pripraviť si ich je záležitosťou pár minút, ale svojou kvalitou a chuťou koľkokrát predčia jedlá, ktorých príprava je ďaleko náročnejšia. Siahnem po nich vždy, keď potrebujem veľmi rýchlo niečo uvariť a ešte som nestretol človeka, ktorému by nechutili.
Dnes vám predstavíme carbonara tak, ako sa pripravovali kedysi, len z vyšľahaných vajec a doplnené len o chilli a petržlenovú vňať s pažitkou; nenájdete v nich teda smotanu, ale musím povedať, že takto mi chutia ešte viac. Navyše takto ich pripravuje aj Antonio Carluccio a ten o carbonara už niečo vie! Video nájdete na konci článku. Do pravých carbonara sa nepoužíva pancetta, ale guanciale, neúdená slanina z laloku, spravidla je to ten najlacnejší kúsok mäsa, ak by ste ju zohnali tak paráda. A pre tých, ktorí by si prípadne chceli vyskúšať guanciale pripraviť doma recept nájdete tu. Ja som guanciale poruke nemal a tak som musel siahnuť po obyčajnej slanine. Nie je to ale žiadna tragédia, verte mi. Špagety carbonara majú svoj pôvod v oblasti Lazia, v rôznych obmenách sa však od polovice 20. storočia pripravovali v celom Taliansku. Názov im vraj dali uhliari (carbonaro), ale je dosť možné, že názov má súvis s čiernym korením, ktoré sa tu uplatní viac ako kdekoľvek inde.
Na ozajstné špagety carbonara budete potrebovať (pre 2 osoby):
250g kvalitných špagiet
2 žĺtka a 1 celé vajce
riadnu hrsť parmezánu
2 hrubšie plátky slaniny (guanciale, pancetta, obyčajná slanina)
2 chilli papričky
hrsť byliniek (petržlenová vňať a pažítka)
čerstvo mleté čierne korenie, soľ, olivový olej EV
A takto na to:
- Začnite tým, že si dáte variť špagety v osolenej vode, lebo toto bude ozaj rýchle. Na panvici si na olivovom oleji opražte kúsky slaniny. Budu tvoriť základ vašich špagiet carbonara. Vo väčšej mise rozmiešajte 2 žĺtka a jedno celé vajce. Poriadne vyšľahajte nech majú vajíčka krémovú konzistenciu. Pridajte hrsť najemno nastrúhaného parmezánu a znovu zamiešajte. Trochu soli a poriadnu dávku čierneho korenia. Korenie musí byť čerstvo mleté a musí ho byť riadne veľa.
- Hotové špagety (al dente) vyberte rovno z hrnca priamo na panvicu so slaninou, premiešajte a pridajte do misy s rozšľahanými vajíčkami. Vtip je v tom, aby sa vajíčka nevarili; teplom špagiet a slaniny sa však tepelne upravia, ale ostanu krémové a lahodné. K špagetám prihoďte ešte najemno nasekané chilli, ktoré jedlu dodá extra chuť a náboj. Tiež bylinky, ktoré všetko osviežia. Na tanieri už len zalejte olivovým olejom, zasypte trochou parmezánu a znovu čiernym korením. K týmto cestovinám sa hodí ľahké biele víno. Budete ich zaručene milovať.