Carbonara s chilli

Špagety Carbonara zaručene patria medzi najznámejšie a najobľubenejšie cestoviny. Kombinácia vajec, slaniny, parmezánu a extra dávky čierneho korenia je úplná paráda. Carbonara sú zosobnením motta nášho blogu – Jednoducho. Chutne. Pripraviť si ich je záležitosťou pár minút, ale svojou kvalitou a chuťou koľkokrát predčia jedlá, ktorých príprava je ďaleko náročnejšia. Siahnem po nich vždy, keď potrebujem veľmi rýchlo niečo uvariť a ešte som nestretol človeka, ktorému by nechutili.

Dnes vám predstavíme carbonara tak, ako sa pripravovali kedysi, len z vyšľahaných vajec a doplnené len o chilli a petržlenovú vňať s pažitkou; nenájdete v nich teda smotanu, ale musím povedať, že takto mi chutia ešte viac. Navyše takto ich pripravuje aj Antonio Carluccio a ten o carbonara už niečo vie! Video nájdete na konci článku. Do pravých carbonara sa nepoužíva pancetta, ale guanciale, neúdená slanina z laloku, spravidla je to ten najlacnejší kúsok mäsa, ak by ste ju zohnali tak paráda. A pre tých, ktorí by si prípadne chceli vyskúšať guanciale pripraviť doma recept nájdete tu. Ja som guanciale poruke nemal a tak som musel siahnuť po obyčajnej slanine. Nie je to ale žiadna tragédia, verte mi. Špagety carbonara majú svoj pôvod v oblasti Lazia, v rôznych obmenách sa však od polovice 20. storočia pripravovali v celom Taliansku. Názov im vraj dali uhliari (carbonaro), ale je dosť možné, že názov má súvis s čiernym korením, ktoré sa tu uplatní viac ako kdekoľvek inde.

špagety carbonara, recept

kosik2

Na ozajstné špagety carbonara budete potrebovať (pre 2 osoby):
250g kvalitných špagiet
2 žĺtka a 1 celé vajce
riadnu hrsť parmezánu
2 hrubšie plátky slaniny (guanciale, pancetta, obyčajná slanina)
2 chilli papričky
hrsť byliniek (petržlenová vňať a pažítka)
čerstvo mleté čierne korenie, soľ, olivový olej EV

 

špagety carbonara, recept

A takto na to:

  • Začnite tým, že si dáte variť špagety v osolenej vode, lebo toto bude ozaj rýchle. Na panvici si na olivovom oleji opražte kúsky slaniny. Budu tvoriť základ vašich špagiet carbonara. Vo väčšej mise rozmiešajte 2 žĺtka a jedno celé vajce. Poriadne vyšľahajte nech majú vajíčka krémovú konzistenciu. Pridajte hrsť najemno nastrúhaného parmezánu a znovu zamiešajte. Trochu soli a poriadnu dávku čierneho korenia. Korenie musí byť čerstvo mleté a musí ho byť riadne veľa.
  • Hotové špagety (al dente) vyberte rovno z hrnca priamo na panvicu so slaninou, premiešajte a pridajte do misy s rozšľahanými vajíčkami. Vtip je v tom, aby sa vajíčka nevarili; teplom špagiet a slaniny sa však tepelne upravia, ale ostanu krémové a lahodné. K špagetám prihoďte ešte najemno nasekané chilli, ktoré jedlu dodá extra chuť a náboj. Tiež bylinky, ktoré všetko osviežia. Na tanieri už len zalejte olivovým olejom, zasypte trochou parmezánu a znovu čiernym korením. K týmto cestovinám sa hodí ľahké biele víno. Budete ich zaručene milovať.

 

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

špagety carbonara, recept

 

 

Kamil

Vaše komentáre