Červená repa (cvikla) je veľmi nenáročná plodina na pestovanie a neuveriteľne zdravá. V našich končinách sa najčastejšie využíva na prípravu šalátov a boršču. Jej potenciál v kuchyni je ale omnoho väčší. Preto sme tento raz siahli po menej tradičnom, ale o tom chutnejšom recepte. Vegánsky burger z červenej repy je výbornou zeleninovou alternatívou na letné grilovačky. Je vhodný pre vegánov, vegetariánov, ale aj pre všetkých tých, ktorí popri grilovaných rebierkach, krídelkách a klobáskach túžia po troche zmeny. Recept je nenáročný na prípravu a suroviny v ňom môžete ľubovoľne obmieňať. Konzervovanú fazuľu ľahko nahradíte šošovicou, či cícerom. Vlašské orechy za akýkoľvek iný druh orechov či tekvicové a slnečnicové semiačka. Jednoducho použite to, čo máte doma.
Burger z červenej repy je veľmi šťavnatý. Na žemle teda nebudete potrebovať žiadne špeciálne omáčky. My sme si k nim prichystali jednoduchú avokádovú nátierku a zeleninovú oblohu. Burgre sa veľmi dobre tvarujú a držia tvar. Na grile však s nimi zaobchádzajte opatrne, alebo použite grilovaciu podložku. S použitím pár kvapiek oleja si ich viete veľmi jednoducho pripraviť aj na panvici. Pre vegánsku verziu burgrov použite recept na Domáce pivné žemle a živočíšny tuk nahraďte rastlinným olejom. Ak túžite po originálnych burgrových žemliach, určite vyskúšajte náš rokmi overený recept na Mega dobré domáce žemle.
Ak hľadáte inšpiráciu na ďalšie recepty z cvikly, červenej repy, určite vyskúšajte náš Boršč, vegánsku verziu boršču Zeleninový boršč, výbornú krémovú Cviklovú polievku s pomarančovou šťavou a kozím syrom či fantastické domáce Cviklové rezance s tvarohom.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Coca-cola
Na vegánsky burger z červenej repy budete potrebovať (4 ks):
210 g očistenej surovej červenej repy
1 červenú cibuľu
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
1 čajovú lyžičku mletej rasce
hrsť čerstvých byliniek (bazalka, tymian, oregano. šalvia)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
50 g vlašských orechov
240 g konzervovaných fazúľ (scedené a prepláchnuté)
40 g ovsených vločiek
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
A takto na to:
Na rozohriatej panvici pár minút restujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cviklu. Zalejte 50 ml vody a duste, kým cvikla nezmäkne. Nesmie však byť rozvarená. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak, mletú rascu, časť byliniek, soľ, čierne korenie a miešajte. Po 2 až 3 minútach repu odstavte a nechajte vychladnúť.
Do kuchynského robota nasypte vychladnutú repovú zmes, vlašské orechy, scedené a prepláchnuté konzervované fazule, ovsené vločky, zvyšok byliniek a sójovú omáčku. Pulzne rozmixujte, finálne dochuťte soľou a čiernym korením.
Zmes rozdeľte na štyri rovnaké časti, rukami vytvarujte burgre a nechajte 10 minút zachladiť v chladničke. Vegánske burgre z červenej repy opekajte na grile alebo panvici 2 až 3 minúty z každej strany. Podávajte so zeleninovou oblohou, avokádovou nátierkou, alebo omáčkami podľa vlastného výberu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)