bûche de Noël

Bûche de Noël (Yule Log Cake)

Na prípravu rolády Bûche de Noël (buche de noel) sme sa neuveriteľne tešili. Je to prekrásny tradičný vianočný dezert vo všetkých francúzsky hovoriacich krajinách, a teda samozrejme, aj v Belgicku. Je plný čokolády a kvalitného kakaa. Dezert, ktorého tradícia siaha až do stredoveku, súvisí s pohanskými tradíciami.

V minulosti každá rodina priniesla domov poleno (najčastejšie z ovocného stromu), ktoré sa posypalo soľou alebo pokropilo svätenou vodou a uložilo do krbu, ktorý bol ústredným bodom každej domácnosti. Na Štedrý večer sa poleno zapálilo a oheň sa udržiaval až do nového roku. Práve toto poleno malo zabezpečiť rodine hojnosť a bohatú úrodu. Popol z polena mal dokonca chrániť pred úderom blesku.

Tradícia podpaľovania polena postupne zanikala, poleno ako symbol však ostal. Rodiny ukladali menšie polienka na svoj štedrovečerný stôl ako pripomienku tohto zvyku. Bolo len otázkou času, kedy nejedlé polienka vystrieda lahodný dezert v podobe polena s jasnou symbolikou.

Bûche de Noël je typický vianočný koláč vo Francúzsku, Belgicku, Švajčiarsku, Kanade, Vietname aj Libanone a prakticky vo všetkých bývalých francúzskych kolóniách. Skladá sa z klasickej piškóty, maslového čokoládového krému a čokoládovej ganáže. Dnes už existuje nespočetné množstvo rôznych obmien cesta aj maslového krému.

Bûche de Noël čo v preklade znamená vianočné poleno je zdobené ručne vyrábanými ozdôbkami inšpirovanými lesom. Pri pečení tohto koláča budete mať úžasnú príležitosť stráviť čas so svojou rodinou. Zapojte do pečenia svoje deti a najbližších. Užite si prípravu cukrových pusiniek rôznych tvarov, farieb a ochutnávanie čokoládových krémov. Na finálne dozdobenie navyše nepotrebujete cukrársku školu, ani žiadne nedostupné pomôcky. Bude vám stačiť obyčajná vidlička.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

kosik

Na prípravu Buche de Noel budete potrebovať (minimálne 10 porcií):
Cesto:
50 g hladkej múky
30 g holandského kakaa
½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
4 vajcia
1 žĺtok
120 g kryštálového cukru
40 g oleja
štipku soli
Na prípravu čokoládovej ganáže budete potrebovať:
160 g mliečnej čokolády
40 g horkej čokolády
120 ml 33% smotany
Na prípravu čokoládového krému budete potrebovať:
230 g masla
200 g práškového cukru
40 g holandského kakaa
štipku soli
80 ml 33% smotany
 

A takto na to:

Buche de noel zvládntete ľavou zadnou. Upečte cesto. Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešajte v jednej mise. Vajcia, žĺtok a kryštálový cukor spolu vyšľahajte do peny. Ďalej ich šľahajte nad parou asi 5 minút. Zdvojnásobia svoj objem. Takto ušľahané vajíčka prelejte do misy kuchynského robota a šľahajte ďalších 5 minút. Tesne pred koncom vlejte do misy olej, zašľahajte a vypnite. Do misy pridajte štipku soli, preosejte múčnu zmes a opatrne stierkou premiešajte tak, aby sa všetky suroviny prepojili. Cesto prelejte do formy s rozmerom 25×38 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút.

Ihneď po upečení preložte cesto hornou stranou nadol na vopred pocukrovanú čistú utierku. Papier stiahnite a cesto pocukrujte. Pomocou utierky napevno zrolujte cesto a nechajte ho riadne vychladnúť (ideálne pri izbovej teplote).

Pripravte čokoládovú ganáž. Smotanu priveďte k varu a zalejte ňou na kúsky nakrájanú čokoládu. Nechajte 2 minúty postáť a tak metličkou premiešajte. Dajte ju do chladničky na 1 a pol až 2 hodiny vychladnúť (pokojne aj cez noc).

Pripravte čokoládový krém. Maslo izbovej teploty šľahajte so štipkou soli a preosiatym práškovým cukrom, pridajte kakao a opäť šľahajte. Na záver pridajte šľahačku izbovej teploty a zašľahajte ju.

Cesto rozrolujte a zrežte koniec cesta do špica. Rovnomerne naň natrite čokoládovo-maslový krém. Koniec cesta s rezom do špica nechajte asi 2 cm od kraja bez krému. Rolujte napevno až dokonca. Roládu napevno obaľte papierom na pečenie, aby držala svoj tvar. Nechajte zachladiť na jednu až dve hodiny (pokojne cez noc).

Čokoládovú ganáž riadne premiešajte a rovnomerne ňou potrite roládu. Vidličkou vytvorte ryhy podobné pňu stromu. Ľubovoľne dozdobte.

Roládu Bûche de Noël vytiahnite z chladničky aspoň 1 hodinu pred podávaním. Ideálne je, keď ju nakrájate hneď po vytiahnutí a tu zvyšnú hodinu necháte pri izbovej teplote odležať.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre