brusnicové piškótky, recept

Brusnicové piškótky

Mám pre vás ďalší netradičný recept hodiaci sa na štedrovečerný stôl a na tento som obzvlášť hrdá. Hotové koláčiky vyzerajú a chutia nezabudnuteľne. Krásna žltá farba cesta, z ktorého sa len tu a tam prediera sušená brusnica. Dokonalý farebný kontrast s jemným nádychom pomaranča. Názov brusnicové piškótky dostali kvôli svojej chuti. A aj vyzerajú ako väčšie piškóty. Ale nenechajte sa tým pomýliť. Nejde o piškótové cesto, dokonca budete na prípravu potrebovať kukuričnú múku, ktorá im dodá prekrásnu žltkastú farbu. Ich príprava opäť nie je náročná a zvládne ju aj začiatočník. Čas pečenia predĺži len doba chladenia cesta v chladničke. A potom sa do nich môžete pustiť. Patria k trvácnejším, takže po vychladnutí ich len dobre uskladnite a brusnicové piškótky vydržia čerstvé počas celých sviatkov. Verím, že zachutia. Ja som sa do nich zamilovala.

*pôvodný recept sme tu publikovali s mierami v šálkach. Keďže ste nás mnohí prosili o prerátanie na gramy, upravili sme ho do takej podoby. 

brusnicové piškótky, recept

kosik

Na prípravu brusnicových piškótiek budete potrebovať:
260 g hladkej múky
120 g kukuričnej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
160 g masla izbovej teploty
135 g cukru
1 lyžičku vanilkového extraktu
2 veľké vajcia
nastrúhanú kôru z 2 stredných BIO pomarančov
80 g sušených brusníc

 

brusnicové piškótky, recept

A takto na to:

  • V stredne veľkej mise vareškou premiešajte múky, soľ a kypriaci prášok. V malej miske zmiešajte prstami pomarančovú kôru s cukrom. Pomocou elektrického šľahača rozmixujte dohladka maslo a postupne pridávajte cukor. Vznikne vám ľahká a nadýchaná zmes. Postupne pridávajte jedno vajce po druhom a lyžičku vanilkového extraktu. Do tejto zmesi po lyžiciach pridávajte múku a ďalej šľahajte na nízkom stupni. Na záver nasypte sušené brusnice a premiešajte.
  • Z cesta vytvorte valček a zabaľte ho do jemne pomúčenej potravinovej fólie. Zakrúťte oba okraje fólie tak, aby sa dnu nedostal vzduch a nechajte minimálne 2 hodiny v chladničke.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Cesto krájajte ostrým nožom na malé približne 0,5 cm hrubé kolieska, po každom odkrojení cesto trochu pootočte, aby nevznikala elipsa. Kolieska ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie aspoň 2 cm od seba. Pečte 12 – 14 minút, kým nie sú koláčiky pevné na dotyk. Dávajte pozor, aby nezhnedli. Po vytiahnutí ich preložte na mriežku a nechajte vychladnúť. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnejšom mieste.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

 

brusnicové piškótky, recept

brusnicové piškótky, recept

brusnicové piškótky, recept

brusnicové piškótky, recept

brusnicové piškótky, recept

brusnicové piškótky, recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre