Francúzi sa jednoducho vyznajú. Vedia čo je dobré a vo svete sú známi svojou kuchyňou. Do sveta pustili tie najlepšie recepty na prípravu dezertov a pečiva. Chrumkavé bagety, krehké croissanty, maslové briošky, to všetko a omnoho viac je známe ako typické francúzske pečivo. A tak sme sa rozhodli priniesť trochu francúzska aj do našej kuchyne a pripraviť si raňajkové briošky.
Pri tomto recepte sú najdôležitejšie tri veci. Po prvé spôsob pridávania masla do pripravovaného cesta, po druhé dĺžka miesenia a kysnutia a nakoniec po tretie, odležanie cesta v chladničke. Áno, dobre čítate. Už vykysnuté cesto sa zaťaží a na noc necháva odležať v studenej chladničke. Ak dodržíte všetky kroky a pripravíte si cesto podľa nášho receptu, cez noc sa stanete profesionálnym pekárom. Celkom vážne a bez srandy, lepšie briošky ste v živote nejedli.
Na briošky budete potrebovať (20 kusov):
130 g vlažného mlieka
7 g droždia (instatné)
100 g kryštálového cukru
430 g hladkej múky
½ lyžičky soli
3 vajcia
185 g masla izbovej teploty
1 žĺtok + lyžica mlieka
mak na posypanie
A takto na to:
- Vlažné, až teplé mlieko vyšľahajte metličkou s droždím do peny. Postupne v troch častiach pridávajte cukor a stále metličkou šľahajte.
- Misu s mliekom vložte do robota s nástavcom háku. Múku a vajcia pridávajte tiež v troch častiach tak, aby sa múka i vajce poriadne zapracovali do cesta. Nasypte prvú tretinu múky, jedno vajce a nechajte aspoň 3 minúty miesiť, kým pridáte ďalšiu múku a vajce. Cesto bude veľmi riedke a také má byť. Na záver opäť v troch častiach pridávajte maslo. Ďalšiu časť masla pridáte, až keď predchádzajúce je úplne včlenené do cesta. Riedke cesto prikryte fóliou a utierkou a nechajte na teplom mieste odpočívať 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Po nakysnutí nevyberajte cesto z nádoby. Pomúčte povrch cesta, zrazte ho hánkami prstov, prekryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia cesta dotýkala a položte na ňu tanier. Tanier musí byť dostatočne malý, aby vošiel do vnútra nádoby s cestom. Nechajte cesto odpočívať v chladničke cez noc.
- Vyberte cesto na pomúčenú dosku, poriadne ho premieste a nechajte 10 minút odpočívať. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte múku. Rozdeľte cesto na 20 malých bochníčkov veľkosti mandarinky. Dlaňami oboch rúk tvarujte valčeky s dĺžkou 20 cm a tvarujte z nich uzlíky. Múku používajte len ak je cesto natoľko lepkavé, že sa s ním nedá pracovať. Uzlíky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Pred vložením do rúry štetcom potrite briošky zmiešaným žĺtkom s mliekom a posypte makom. Pečte 15 až 20 minút. Podávajte s maslom, alebo domácim džemom. Najlepšie sú čerstvé.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)