boston cream pie

Boston cream pie

Boston cream pie, alebo bostonský koláč je v skutočnosti torta, nie koláč. Má klasický okrúhly tvar. Prvý raz bol vytvorený v roku 1856 arménsko-francúzskym šéfkuchárom M. Sanzian pod názvom „Parker House Chocolate Cream Pie“. Prešiel rôznymi obmenami a pod názvom Boston cream pie sa stal v roku 1996 oficiálnym dezertom štátu Massachusetts.

Ide o dve vrstvy piškótového cesta plneného francúzskym crème pâtissière, čo je skvelý vanilkový krém, zaliaty čokoládovou polevou. Moja verzia nie je okrúhla, ani dvojvrstvová a cesto nie je zvlhčované sirupom. Ale vôbec jej to neuberá na chuti a ani na kráse. Rozhodne je aj menej sladká. Myslím, že nie sme privyknutí na americký spôsob sladenia. Tento koláč nepatrí k tým najjednoduchším, ale rozhodne ani k najnáročnejším. Stačí sa pridŕžať receptu a byť precízny pri vykrajovaní cesta. Ostatné už pôjde samo. Za mňa je to top koláč na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. A ak ho niekto z vás bude piecť, jednoznačne mi pošlite odfotený výsledok. Ja rada zdolávam výzvy a tou Boston cream pie rozhodne je.

boston cream pie

kosik

Na prípravu Boston cream pie budete potrebovať:
4 žĺtka
7 vaječných bielkov
150 g kryštálového cukru (125 g + 35 g)
2 lyžice citrónovej šťavy
100 g hladkej múky
štipku soli
28 g masla izbovej teploty

 

Na prípravu crème pâtissière:
25 ml 33% smotany
50 ml plnotučného mlieka
50 g kryštálového cukru
35 g hladkej múky
½ lyžičky soli
4 žĺtka
1 vanilkový struk (alebo 1 lyžičku vanilkového extraktu)

 

Na prípravu ganache z bielej čokolády:
125 g kvalitnej bielej čokolády
125 g 33% smotany

 

Na prípravu čokoládového glazé:
20 g vody
20 g kakaa holandského typu
40 g cukru
40 g 33% smotany
3 g plátkovej želatíny

 

Na dokončenie:
200 g masla

 

 

Boston cream pie

A takto na to:

  • Na začiatok si pripravte crème pâtissière, ktorý potrebuje chladnúť. Preto si ho môžete spolu s ganážou urobiť už o deň skôr.
  • V malom hrnci ohrejte mlieko so smotanou a vanilkovým strukom tak, aby po okraji vznikali bublinky. Kým sa mlieko ohreje, do misky si nachystajte múku, cukor a soľ. V inej mise vyšľahajte žĺtka, až zdvojnásobia svoj objem a postupne do nich pridávajte zmiešané suché prísady. Mlieko odstavte, struk zahoďte a malú časť vlejte k žĺtkovej zmesi tak, aby sa z vajec nespravila praženica. Postupne vlejte celé mlieko so smotanou a neustále šľahajte. Prelejte do hrnca a nechajte na miernom plameni za neustáleho šľahania hustnúť. Krém nenechajte variť, vytvorila by sa krupicová štruktúra a to nechceme. Občas preto mixér vypnite a skontrolujte hustotu. Prelejte cez sito, prikryte fóliou priamo na povrch krému a nechajte vychladnúť v chladničke minimálne 4 hodiny, pokojne cez noc.
  • Druhým krémom na prípravu je ganache. Jej príprava je veľmi jednoduchá. Do misky nasypte čokoládu a zalejte ju horúcou smotanou. Nechajte 10 sekúnd postáť a metličkou zamiešajte tak, aby sa čokoláda rozpustila. Nechajte ju vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Pripravte si cesto. Rúru prehrejte na 180 stupňov. Mixérom vyšľahajte 7 bielkov s citrónovou šťavou a postupne do nich pridávajte 115 g cukru. Pena musí byť hustá a cukor úplne rozpustený. Vo väčšej nádobe vyšľahajte tým istým mixérom žĺtka spolu s 35 g cukru, kým zdvojnásobia svoj objem. Stierkou pridajte jednu štvrtinu bielkov k žĺtkovej zmesi a jemne premiešajte. Pridajte zvyšok bielkov a opäť jemne zamiešajte. Nakoniec pridajte preosiatu múku zmiešanú so soľou a stierkou premiešajte. Dávajte pozor, aby v ceste neostali nerozmiešané hrudky múky. Dva plechy s rozmerom 22×32 cm vyložte maslom vymasteným papierom na pečenie. V prípade, že nemáte dva rovnaké plechy, rozdeľte cesto na dve rovnaké časti a upečte ich postupne. Cestu sa nič nestane, ak chvíľu postojí. Povrch uhlaďte stierkou, aby bolo cesto rovnomerné. Pečte v rozohriatej rúre 20 minút. Po vytiahnutí nechajte cesto ešte 5 minút v plechu, až potom ho vytiahnite na mriežku a nechajte vychladnúť.
  • Teraz príde tá pipľavá práca. Cesto si rozmerajte a narežte na 6 obdĺžnikov s rozmerom 21 x 10 cm. V mise rozšľahajte 200 g masla, postupne pridávajte crème pâtissière a ganache. Krém nanášajte na jednotlivé vrstvy a cesto vždy trochu pritlačte, aby sa vrstva zarovnala. Chce to trocha precíznej práce, ale výsledok potom stojí za to. Poslednú vrstvu cesta krémom nenatierajte, koláč nechajte v chladničke minimálne 1 hodinu. Koláč nožom uhlaďte po stranách a opäť vložte do chladničky.
  • Z vody a cukru vyrobte sirup a zmiešajte ho s kakaom. Zahrievajte smotanu a pridajte do nej predtým v studenej vode namočenú želatínu. Zmiešajte všetko dokopy, nechajte chvíľku ochladnúť a nalejte na papierom obalený koláč. Opäť ho vložte do chladničky.
  • Papier zahoďte a dozdobte podľa vlastne ľubovôle. Najlepšie sa krája dobre vychladený.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

boston cream pie

boston cream pie

boston cream pie

boston cream pie

boston cream pie

boston cream pie

boston cream pie

Mižu

 

Vaše komentáre