Na prípravu našej verzie polievky boršč budete potrebovať:
500 g krkovičky s kosťou
4 cvikly
polovicu bielej kapusty
2 cibule
3 mrkvy
1 kvaku
250 ml pasírovaných paradajok
menší zeler
červený vínny ocot
bravčovú masť
bobkový list
nové korenie
celé čierne korenie
lyžicu hnedého cukru
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
A takto na to:
- Krkovičku uvarte vo vode, do ktorej pridáte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Pokojne môžete vývar obohatiť o cibuľu alebo koreňovú zeleninu. Samozrejme nezabudnite na soľ. Keď je mäso mäkké vyberte ho a nakrájajte na menšie kusy. Vývar bude tvoriť základ polievky.
- V ďalšom hrnci v jemne osolenej vode uvarte umytú, ale neolúpanú cviklu.
- Na masti orestujte kvaku, zeler, mrkvu, cibuľu, všetko pekne nakrájané na malé kocky. Očistite repu, tiež ju nakrájajte na kúsky rovnakej veľkosti ako ostatnú zeleninu a pridajte k nej. Pridajte pasírované paradajky, premiešajte a celú masu preložte do väčšieho hrnca. Prihoďte mäso, zalejte vývarom, pridajte najemno nasekanú kapustu, dochuťte soľou a varte asi hodinu, dokým zelenina nie je mäkká.
- Na záver boršč dochuťte octom a cukrom. Na tanier k boršču patrí aj kyslá smotana a petržlenová vňať. Ale my sme boli takí hladní, že na tú vňať sme celkom zabudli, takže ani na fotkách nie je.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.